Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În ce tabere s-au poziționat politicienii români privind lovitura de stat din Turcia

Tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia este un eveniment care produce și va continua să producă o stare de nesiguranță în relațiile internaționale. România nu este nici ea păzită de „suflul” rezultat , astfel că este interesant de văzut cum s-au poziționat politicienii români vizavi de această criză.

Voi începe cu cei mai apropiați de forțele de la putere din Turcia și voi încheia cu cei care s-au poziționat cel mai critic cu privire la președintele Erdogan și la Guvern.

Portdrapelul taberei proguvernamentale a fost Victor Ponta, care nu demult a trebuit să nege informațiile conform cărora ar fi fost numit consilier onorific al președintelui Recep Erdogan. Cu privire la tentativa loviturii de stat, Ponta a declarat pe pagina oficială de Facebook că: „Noaptea trecută (n. red. 15 iulie) Turcia a arătat că este o țară de cetățeni adevărați (nu de inculți și manipulați cum îi tot prezintă Propaganda internațională și românească)”.

De asemenea, Ponta a declarat că, în Turcia, politica nu trece niciodată dincolo de interesul țării și, drept dovadă, toți liderii opoziției au ieșit public cu mesaje de susținere pentru președintele și Guvernul legitimați prin vot democratic.

Nu în ultimul rând, acesta susține că imaginea proastă pe care Erdogan o are în România se datorează „Propagandei oficiale”, în realitate lucrurile stând diferit, drept dovadă numărul mare de oameni ieșiți în stradă pentru a-l susține pe președintele Turciei.

Actualul președinte PSD, Liviu Dragnea, pare să fi intrat în silenzio stampa față de acest subiect, asemeni Gabrielei Firea. În aceeași situație se regăsesc și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și co-președintele PNL, Vasile Blaga.

Klaus Iohannis a transmis un mesaj aproape standard, în conformitate cu cele prezentate de majoritatea liderilor europeni. Acesta a declarat că stabilitatea Turciei pe baza respectării democrației și a instituțiilor democratic alese este importantă pentru securitatea europeană și internațională.

Același tip de mesaj a venit și din partea prim-ministrului Dacian Cioloș, care a declarat că singura cale pentru Turcia este aceea de reîntoarcere la ordinea constituțională.

Din cauză că cei doi lideri nu și-au exprimat și pozițiile  cu privire la riscul de încălcare a drepturilor omului de către forțele pro-guvernamentale, mai multe ONG-uri au trimis în data de 18 iulie o scrisoare deschisă către Klaus Iohannis, Dacian Cioloș și ministrul de Externe Lazăr Comănescu. Semnatarii acesteia susțin că cei trei lideri nu au făcut decât să-și exprime speranța că ordinea constituțională va fi reinstituită, fără să vorbească și despre abuzurile forțelor pro-guvernamentale.

Este inacceptabil ca această dimensiune să fie ignorată complet, în condiţiile în care există indicii solide cu privire la riscul sporit de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Domnule Preşedinte, domnule Prim Ministru, domnule Ministru de Externe, vă solicităm să acţionaţi în concordanţă cu valorile care stau la baza comunităţii transatlantice, din care România face parte şi să luaţi poziţie faţă de evoluţiile alarmante din aceste zile din Turcia(...) Mii de arestări în rândul personalului militar au loc în aceste clipe. Rapiditatea cu care au fost operate arestările şi numărul masiv al celor vizaţi sugerează că regimul actual se foloseşte de pretextul loviturii de stat pentru a elimina ultimele elemente de rezistenţă şi opoziţie,” au declarat ONG-urile potrivit News.ro.

Alina Gorghiu, co-președinte PNL, s-a rezumat în a deschide un dialog cu urmăritorii paginii sale de Facebook cu privire la posibilitatea de legiferare în Turcia a pedepsei cu moartea, susținând de asemenea într-un comentariu că ar trebui ca guvernul turc să realizeze care sunt cauzele care au dus la izbucnirea loviturii de stat, nu să adopte astfel de măsuri extreme.

O reacție mult mai dură față de cei aflați la putere în Turcia a avut liderul USR, Nicușor Dan. Acesta susține pe pagina oficială de Facebook că lovitura de stat eșuată îi dă lui Erdogan și mai mută putere și s-au configurat deja două linii menite să destabilizeze statul de drept și introducerea pedepsei cu moartea și arestarea judecătorilor. Nicușor Dan a declarat de asemenea că eșecul loviturii de stat reprezintă un pas înainte spre islamizarea Turciei, punându-și speranța că presiunile Uniunii Europene și ale NATO vor pune capăt derapajelor de la democrație în această țară.

Cea mai dură reacție față de acțiunile din ultimele zile ale președintelui turc a avut-o Traian Băsescu, declarând pe Facebook că Erdogan nu a reușit să facă decât să rateze o serie de obiective, printre care o relație apropiată cu SUA și integrarea în Uniunea Europeană.

Aburii puterii iluzorii îl fac pe Preşedintele Erdogan să rateze relaţia bilaterală cu SUA, treacând linia roşie şi ameninţă, ca un cocoş în călduri, SUA. (...)Prin accelerarea procesului de re-islamizare a ţării, distanţa între UE şi Turcia devine tot mai mare, iar Preşedintele Erdogan ratează şansa unei eventuale aderări la Uniune”. De asemenea, președintele PMP amintește că erorile de decizie ale lui Erdogan au făcut ca Turcia să rateze și pacea internă cu poporul kurd dar și relații mai bune cu țările vecine.

Nu în ultimul rând, Băsescu lansează și o previziune, susținând că dacă președintele Turciei nu va reveni la „principiile sfinte” ale lui Kemal Ataturk, armata nu va rata și a doua lovitură de stat și, de asemenea, că actualul președinte va fi istorie în doi trei ani, în vreme ce militarii arestați acum vor deveni eroi naționali, toate acestea la presiunea străzii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.