DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CTP, critici dure la adresa politicienilor britanici: 'Sunt vanitoși'

ctp

Cu toate că nu dă șanse de reușită scenariului renunțării la Brexit, jurnalistul Cristian Tudor Popescu susține că doar printr-o astfel de decizie s-ar putea startul declinului trendului populist, naționalist care a cuprins mai multe state europene, inclusiv România.

Digi24:

România ar avea de câștigat dacă Marea Britanie rămâne în Europa, a declarat, la Digi24, jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu. Explicația sa: renunțarea la Brexit ar da startul declinului trendului populist, naționalist care a cuprins mai multe state europene, inclusiv România.
Potrivit lui Cristian Tudor Popescu, renunțarea la Brexit ar fi „cel mai de bun-simț, mai salutar lucru cu putință”.
„Oamenii ăștia, politicienii de acolo (din Marea Britanie, n.r.) să spună: Am comis cu toții o uriașă eroare, inclusiv poporul britanic, ne-am dat seama în acest timp de consecințele pe care nu le-am calculat atunci când am votat cum am votat. Prin urmare, ne recunoaștem greșeala și renunțăm la Brexit. Asta ar fi extraordinar, în primul rând, pentru Marea Britanie și, în al doilea rând, pentru viitorul Europei. Dacă se întâmplă asta, dacă Marea Britanie revine acum la Europa, tot trendul ăsta populist, naționalist, agresiv care s-a instituit în țările europene își va fi atins maximul și va începe să dea înapoi. Ăsta ar fi punctul de inflexiune la fenomenului. Și firește că și România s-a înscrie într-o astfel de evoluție și s-ar termina cu acest coșmar în care trăim de doi ani încoace”, a declarat Cristian Tudor Popescu.
Întrebat dacă dă ceva șanse acestui scenariu, jurnalistul a răspuns: „Din păcate nu, deși ar exista această șansă: 56% dintre britanici, în clipa de față, sunt pentru renunțarea la tâmpenia asta cu Brexitul. Poporul a greșit și vrea să repare, politicienii nu. Ei sunt orgolioși. Și, mai mult decât orgolioși, sunt vanitoși. Și atunci, nu vor, nu vor pentru că trebuie să se scoată, într-un fel, la vopsea. Toate soluțiile sunt proaste, în mod evident acolo, cu excepția uneia: renunțarea la această aiureală care a fost Brexitul”. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Principala temă a reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF) din acest an este „Globalizarea 4.0: Creionarea unei noi arhitecturi în era celei de-a patra revoluţii industriale“, potrivit CNBC.
Reuniunea va începe marţi, 22 ianuarie, şi se va încheia vineri, 25 ianuarie.
Printre participanţi se vor număra cofondatorul Microsoft Bill Gates, şefa FMI Christine Lagarde, secretarul trezoreriei americane Steven Mnuchin, prinţul William.
În perioada de la ultimul forum, relaţiile comerciale şi diplomaţia, cât şi situaţia de pe scenele politice interne au fost extrem de tensionate.
De când preşedintele american Donald Trump a anunţat tarife pe anumite importuri în luna ianuarie a anului trecut, SUA şi China au impus tarife de 250 mld. dolari şi respectiv 110 mld. dolari pe bunurile celeilalte. Washingtonul se confruntă în prezent cu cel mai prelungit blocaj guvernamental, iar Brexitul rămâne la fel de haotic şi neclar.
Forumul a publicat un raport privind riscurile pe 2019 la nivel mondial în care notează că „riscurile la nivel mondial se amplifică, însă voinţa colectivă de a le aborda pare să lipsească“. Potrivit raportului, tensiunile de ordin geopolitic vor reduce capacitatea comunităţii internaţionale de a răspunde ame­ninţărilor globale.
Raportul oferă o perspectivă unică asupra ameninţărilor respective, analizând nu numai riscurile cele mai probabile, dar şi pe cele care ar avea cel mai mare impact.
Deşi cele două liste sunt distincte, există unele teme comune care le leagă. Temerile privind mediul au reprezentat trei din cele mai importante cinci riscuri după probabilitate şi patru după impact.
Riscurile legate de dependenţa noastră în creştere de tehnologie, cât şi riscurile la adresa economiei mondiale, dar şi cele geopolitice ocupă de asemenea poziţii de top după probabilitate şi impact. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

O echipă de 37 de experţi din 16 ţări au colaborat timp de trei ani, în cadrul unui grup format de revista medicală britanică The Lancet. Specialiştii vin din cele mai diverse discipline: sănătate publică, nutriţie, agricultură, stiinţe politice, mediu.
Ei oferă, printr-un voluminos studiu, reţeta unui regim de sănătate planetar.
În prezent, amintesc autorii cercetării, carenţele ori excesele alimentare constituie un risc mai mare de a muri ori de a ne îmbolnăvi decât raporturile sexuale neprotejate, consuml de alcool, de droguri şi tutun cumulat.
Astăzi,  820 de milioane de oameni din întreaga lume sunt subnutriţi în timp ce 2,4 miliarde de persoane consumă prea mult şi suferă de diabet, hipertensiune şi tulburări cardiovasculare. În plus, 2 miliarde de oameni au o carenţă de vitamine pentru că nu se hrănesc corect.
Producţia alimentară este principalul factor de degradare a mediului. Responsabilă de aproape 30% din emisiile mondiale de gaz cu efect de seră, ea mobilizează în jur de 40% din suprafeţele agricole şi reprezintă 70% din consumul de apă dulce. În plus, mai bine de 30% din stocurile de peşte sunt supraexploatate.
Dar chiar şi asa, cred cercetătorii, într-un context de creştere demografică, este posibil să mâncăm mai sănătos iar în acelaşi timp să fim atenţi şi la mediul înconjurător.
Nu este vorba să punem umanitatea la dietă, explică cercetătorii. Aportul zilnic preconizat este de 2.500 de calorii, ceea ce înseamnă totuşi o diminuare comparativ cu media actuală pentru ţările bogate, de 3.700 de calorii, dar o îmbunătăţire comparativ cu ceea ce se întâmplă în prezent în ţările sărace – unde se consumă cel mult 2.200 de calorii. Obiectivul studiului nu este nici de a impune un regim unic, mai spun specialiştii. Si adaugă: va fi mereu loc la masă pentru amatorii de carne dar şi pentru vegetarieni ori vegani.
«Regimul de sănătate planetar» recomandat, este compus în principal din fructe, legume, cereale complete, o porţie de carne şi peşte. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.