Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politicienii din formaţiunea anti-imigraţie Democraţii Suedezi nu sunt bineveniţi la Banchetul Nobel din acest an

Agerpres
suedia steag drapel

Politicienii din formaţiunea anti-imigraţie Democraţii Suedezi, al doilea partid ca mărime din Suedia după alegerile organizate luna trecută în această ţară, nu sunt bineveniţi la Banchetul Nobel din acest an, a anunţat marţi Fundaţia Nobel, citată de Reuters.

Laureaţii premiilor Nobel din 2022, printre care se află economistul Ben Bernanke - fost preşedinte al Sistemului Federal de Rezerve al Statelor Unite - şi scriitoarea franceză Annie Ernaux, vor fi celebraţi în prezenţa unor demnitari de rang înalt în cadrul unui banchet oficial, care va avea loc la Stockholm pe 10 decembrie.

În mod tradiţional, liderii partidelor politice din Suedia sunt mereu invitaţi la acest banchet, a cărui ediţie din 2022 îi va sărbători şi pe laureaţii Nobel din precedenţii doi ani, când evenimentul a fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19. Fundaţia Nobel i-a exclus în mod repetat pe reprezentanţii controversatului partid Democraţii Suedezi şi a decis să facă din nou acest lucru şi în 2022, potrivit Agerpres.

"Premiile Nobel au la bază respectul pentru ştiinţă, cultură, umanism şi internaţionalism", a anunţat Fundaţia Nobel într-un comunicat publicat pe site-ul său.

"Acest respect reprezintă şi baza pentru realizările care sunt celebrate şi subliniate atunci când laureaţii premiilor Nobel şi oaspeţi din întreaga lume sunt invitaţi la ceremonia de înmânare a premiilor Nobel şi la banchetul de pe 10 decembrie", a precizat fundaţia suedeză.

Un document oficial comandat de Democraţii Suedezi a arătat că 18 dintre cei 22 de membri fondatori ai acestui partid creat în 1988 provin din Bevara Sverige Svenskt (Să păstrăm Suedia suedeză), o mişcare bazată pe ideologia supremaţiei albilor. Aproximativ 10 dintre ei aveau legături cu organizaţii fasciste sau naziste, precizează acelaşi raport.

Democraţii Suedezi au obţinut 20,5% din voturile exprimate la alegerile din luna septembrie şi reprezintă partidul de sprijin şi aliatul apropiat al Guvernului de centru-dreapta condus de prim-ministrul Ulf Kristersson.

Cooperarea noului Guvern de la Stockholm cu Democraţii Suedezi a stârnit nedumerire în Uniunea Europeană, iar formaţiunea minoritară din guvernul de coaliţie, Partidul Liberal, a fost ameninţată cu excluderea din Renew Europe, grupul liberal din Parlamentul European.

Fundaţia Nobel a decis să îi excludă, de asemenea, de pe lista personalităţilor invitate la Banchetul Nobel pe ambasadorii Rusiei şi Belarusului.

"Fundaţia Nobel îi invită pe ambasadorii staţionaţi în Suedia, dar, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, Fundaţia a ales să nu îi invite pe ambasadorii Rusiei şi Belarusului la ceremonia de înmânare a premiilor Nobel de la Stockholm", a precizat instituţia suedeză în comunicatul său de marţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.