Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politicienii italieni, avertizați să evite retorica ani-imigrație de către înaltul comisar ONU

EFE
refugiati

Politicienii italieni ar trebui să fie atenţi şi să evite limbajul "agresiv" care ar putea instiga la rasism, a declarat vineri Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, italianul Filippo Grandi, el cerând totodată Uniunii Europe să stabilească un sistem prin care migranţii să fie redistribuiţi între statele membre, relatează agenţiile dpa şi AFP preluate de Agerpres.

"I-am îndemnat pe toţi să fie vigilenţi, să aibă grijă la limbajul politic care poate da naştere la abuzuri şi violenţă, chiar şi cu subînţeles rasist", a spus Grandi după o întrevedere cu membri ai guvernului italian.

El a cerut de asemenea ca migranţii ajunşi în Europa să fie redistribuiţi între statele membre ale UE în cadrul unui 'mecanism previzibil'. 'Ştiu că în Europa va fi o lungă bătălie pentru a se ajunge la o politică migratorie comună, dar, până atunci, să începem cu un grup de ţări voluntare', a sugerat Înaltul Comisar al ONU.

Deplorând faptul că "limbajul politic a devenit atât de agresiv", Grandi a declarat, într-o conferinţă de presă la Roma, că "îi îndeamnă pe politicieni la toate nivelurile să-şi modereze limbajul".

"Dacă acest limbaj se manifestă, el dă naştere (...) unor tendinţe urâte pe care toate societăţile le au, iar rasismul este unul dintre ele", a mai spus Grandi. "Nu trebuie să existe loc pentru rasism", a subliniat el.

Şeful Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR) nu a dat niciun nume, însă ministrul de interne italian Matteo Salvini - care se numără printre oficialii cu care Filippo Grandi a discutat - este cunoscut pentru limbajul său dur privind migraţia.

Salvini afirmă că majoritatea migranţilor sunt falşi refugiaţi, el postează mesaje pe Twitter despre crimele comise de străini şi afirmă că italienii pierd locuri de muncă şi beneficii din cauza migranţilor.

Declaraţiile lui Grandi survin după ce noul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a spus luni că intenţionează să trimită specialişti în Italia, "pentru a evalua presupusa înmulţire exponenţială a actelor de violenţă şi de rasism împotriva migranţilor, persoanelor de origine africană sau romilor".

Ministerul de Externe italian a respins declaraţiile lui Michelle Bachelet pe care le-a calificat drept "necorespunzătoare, nefondate şi nedrepte", în timp ce Salvini a ameninţat că va răspunde prin tăierea finanţării alocate Naţiunilor Unite de către Roma.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.