Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politicile BNR vor fi corelate cu cele guvernamentale. Premierul Ludovic Orban: 'Vrem să asigurăm echilibrele macroeconomice'

Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban

Interesul şi obiectivul comun pe care îl avem este acela de a corela politicile guvernamentale cu politicile Băncii Naţionale, pentru a asigura echilibrele macroeconomice, a declarat, vineri, premierul Ludovic Orban, după consultările de la BNR, informează Agerpres.

Citește și: Ludovic Orban acuză presa de FAKE NEWS: 'Această afirmație nu a fost luată'

"Cu siguranţă a făcut o analiză a situaţiei economice, o analiză privitoare la deficite, la deficitul comercial, deficitul bugetar, o analiză privitoare la inflaţie şi evoluţie în domeniul inflaţiei, cu toate consecinţele legate de dobânzi, de creditare. În mod evident, interesul şi obiectivul comun pe care îl avem este acela de a corela politicile guvernamentale cu politicile BNR pentru a asigura echilibrele macroeconomice, pentru a crea un fundament solid pentru dezvoltarea economică şi în mod evident principalul rezultat al acestei discuţii este această decizie de comunicare permanentă, de coordonare a deciziilor, atât la nivel guvernamental, cât şi în zona politicilor aplicate de Banca Naţională pentru a crea acest pilon solid pentru dezvoltare", a spus Orban.

El a menţionat că guvernul şi BNR vor avea un dialog permanent şi o informare reciprocă în domeniul politicilor fiscale, bugetare sau de investiţii publice.

"Soluţiile fiscale le vedeţi în programul de guvernare. Guvernatorul ştie de aceste soluţii fiscale, şi anume ordonanţa 114, reglementările din domeniul energetic, din comunicaţii, din sistemul financiar bancar, reglementările care afectează funcţionarea pilonului II de pensii şi alte reglementări", a arătat Orban.

Premierul a precizat că discuţia avută cu conducerea BNR a fost legată de menţinerea în limite cât mai rezonabile a deficitului bugetar. Potrivit acestuia, se are în vedere şi o mai bună colectare a taxele şi impozitelor, un control al cheltuielilor, fără afectarea drepturilor salariale.

În altă ordine de idei, prim ministrul a afirmat că deficitul în acest an va depăşi cu siguranţă 3%. El a explicat că va discuta acest lucru cu Comisia Europeană şi va prezenta ceea ce a găsit şi ce plan are de remediere a situaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.