Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE. Polițiști și inspectori antifraudă, arestați: Prejudiciu de aproape 13 milioane de euro

newsweek.ro
tigari contrabanda

Un număr de unsprezece persoane au fost reținute în urma a 79 de percheziții domiciliare desfășurate în cadrul unei operațiuni de combatere a contrabandei cu țigări, tutun și articole pirotehnice. Printre cei reținuți se numără un polițist de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad, un polițist de frontieră și doi inspectori antifraudă. În plus, alte trei persoane sunt supuse cercetării sub control judiciar.

 

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de IPJ Arad, cele 11 persoane reţinute şi cele trei cercetate sub control judiciar sunt acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 de ţigarete, contrabandă în formă agravată, spălare a banilor (în autorat şi complicitate) şi complicitate la nerespectarea regimului materiilor explozive, potrivit News.ro.

”Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2022-2024, membrii ai două grupuri infracţionale ar fi procurat bunuri accizabile din afara României, le-ar fi introdus fraudulos în ţară (cu complicitatea sau susţinerea unor funcţionari din cadrul autorităţilor publice) şi depozitat, în scopul valorificării pe piaţa neagră. Astfel, persoanele aflate pe palierele de coordonare ar fi identificat furnizorii produselor de interes pentru grupurile infracţionale şi ar fi lansat comenzile ocupându-se ulterior de organizarea transportatorilor şi livrarea bunurilor accizabile sau de contrabandă, către clienţi. De asemenea, în mod repetat, liderii ar fi iniţiat şi participat la mai multe întâlniri cu membrii, în cadrul cărora, ar fi fost analizate modul de acţiune, aspectele de natură financiară şi măsurile de protejare a activităţilor ilicite”, se precizează în comunicat.

Alți funcționari dădeau pontul

 

De asemenea, pentru a se asigura de reuşita activităţilor infracţionale, aceştia ar fi ţinut legătura cu alte persoane, aflate în palierul de protecţie (funcţionari), care ar fi acţionat pentru facilitarea intrării în ţară a transporturilor şi apoi, pentru livrarea în siguranţă a bunurilor accizabile, inclusiv prin furnizarea de informaţii în legătură cu acţiunile Poliţiei, amplasarea dispozitivelor de supraveghere şi accesul la date din bazele centralizate.

”Destinatarii sau beneficiarii transporturilor cu bunuri accizabile sau de contrabandă situaţi pe teritoriul naţional ar fi reprezentat un alt segment important, aceştia contactându-i periodic pe lideri pentru comenzi de bunuri accizabile. Ulterior, ar fi ascuns marfa în depozite clandestine şi ar fi distribuit-o către propria clientelă de pe piaţa neagră”, transmite IPJ Arad.

Pentru a-şi pierde urma, membrii grupării au construit o hală de producţie unde urmau să fie instalate linii de fabricaţie pentru prelucrarea tutunului şi producerea de ţigarete.

Miercuri a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş, cu propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile, a celor 11 persoane reţinute.

UPDATE, 22.30: 11 persoane arestate; prejudiciu de aproape 13 milioane de euro

 

Cei 11 traficanți de țigări reținuți de procurorii DIICOT Timișoara au fost arestați preventiv, pentru următoarele 30 de zile. Procurorii DIICOT și polițiștii au făcut 79 de percheziții. Au fost vizate două rețele transfrontaliere de traficanți de țigări.

„La data de 27.03.2024, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș a admis propunerea formulată de către procurorii DIICOT. - Serviciul Teritorial Timișoara și a dispus arestarea preventivă a celor 11 inculpați”, anunță DIICOT.

„La datele de 26 și 27.03.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea a 11 inculpați (leaderii și principalii membri ai grupurilor infracționale, din care 4 au calitatea de funcționar public) și măsura controlului judiciar față de alți 3, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete, contrabandă în formă agravată, spălare a banilor ( în autorat și complicitate) și complicitate la nerespectarea regimului materiilor explozive”, anunță DIICOT.

Miercuri a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș, cu propunerea de arestare preventivă a celor 11 inculpați reținuți.

„Cercetările efectuate au reliefat că, în perioada 2022 - 2024, membrii celor două grupuri infracționale au procurat bunurile accizabile din afara României, le-au introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice), transportat și depozitat , în scopul valorificării pe piața neagră. Pe parcursul administrării probatoriului au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acțiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia”, potrivit comunicatului.

 

Prejudiciul cauzat bugetului de cele două grupuri se ridică la suma de 12.740.000 euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.