Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polițiștii au DESCINS peste AFACERIȘTII din domeniul lemnului: neregulile au fost SANCȚIONATE cu numai 50.000 de lei

sobemoderne.ro
lemne

Poliţiştii din judeţul Suceava au verificat, timp de două zile, activitatea a două firme care comercializează material lemnos, deţinute de aceeaşi persoană. Au fost aplicate amenzi în valoare de 50.000 de lei şi s-a constatat lipsa mai multor cantităţi de lemn, dar şi nerespectarea prevederilor legale privind depozitele.

”În perioada 12.01-14.01.2022, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune “Scutul Pădurii”, poliţiştii din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase la două unităţi economice, ambele cu sediul social în loc. Vama, jud. Suceava, societăţi administrate de către aceeaşi persoană”, se arată într-un comunicat de presă, de duminică, al Poliţiei.

În localitatea Frumosu, din judeţul Suceava, poliţiştii au constatat că dintr-un depozit lipseşte 19,20 mc cherestea răsinoase. De asemenea, s-a constatat faptul că operatorul economic nu a împrejmuit depozitul societăţii conform legislaţiei silvice în vigoare. În urma acestor constatări au aplicat o amendă de 10.000 de lei.

De asemenea, la cea de-a doua societate comercială, poliţiştii au constatat că aceasta nu deţine în depozit, cantitatea de 2,09 mc lemn foc fag, 1,67 mc lemn foc răsinoase şi 1,11 mc cherestea răsinoase. S-a mai constatat că operatorul economic nu a împrejmuit depozitul societăţii conform legislaţiei silvice în vigoare.

Totodată, poliţiştii au verificat un depozit temporar al societăţii, constituit şi autorizat de către Ocolul Silvic Bucovina pe raza locaităţii Izvoarele Sucevei, judeţul Suceava.

”La faţa locului nu a fost identificat material lemnos specificat în evidenţele oficiale, echipa de control constatând faptul că operatorul economic nu deţine în depozitul temporar de pe rază loc. Izvoarele Sucevei, jud. Suceava, cantitatea de 117,74 mc lemn rotund molid, 15,90 mc lemn foc molid şi 14,57 mc lemn rotund mesteacăn, conform stocurilor scriptice raportate în SUMAL 2.0”, transmite Poliţia.

În cauză s-a dispus amendarea, aplicându – se trei sancţiuni contravenţionale în valoare de 35.000 lei, iar că măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţilor de 117,74 mc lemn rotund molid în valoare de 20.369,02 lei; 15,90 mc lemn de foc molid în valoare de 1.510,50 lei; 14,57 mc lemn rotund mesteacăn în valoare de 1.646,41 lei; 2,09 mc lemn foc fag în valoare de 340,67 lei; 1,67 mc lemn foc răsinoase în valoare de 158,65 lei; 1,11 mc lemn cherestea răsinoase în valoare de 710,40 lei.

Poliţiştii din Suceava au verificat şi transporturile de material lemnos. ”În ceea ce priveşte acţiunile pe linia identificării transporturilor ilegale de material lemnos exemplificăm cu cazul identificat la dată de 13.01.2022, ora 08:50, când patrula de poliţie din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, a oprit în trafic pentru control un ansamblu rutier existând suspiciuni cu privire la faptul că ar transporta alte specii de material lemnos decât cele avizate. La volanul ansamblului se află un bărbat de 26 ani, care a prezentat pentru control a documentele personale şi cele ale utilitarei. Fiind efectuate verificări în aplicaţia Sumal.control a rezultat existenţa a două cod-avizuri, valabile, pentru un volum total de 7,02 mc din care 3,02 mc resturi lemn fag şi 4,0 mc resturi lemn brad, respectiv pentru un volum total de 10,9296 mc, din care lemn foc molid 3,55 mc şi lemn foc fag 1,95 mc”, se mai arată în comunicat.

În urma verificărilor s-a constatat că 6,043 mc lemn foc molid, cantitate identificată în plus este fără provenienţă legală, iar cantitatea de 6,89504mc format din lemn foc şi lemn resturi fag lipseşte în totalitate din mijlocul de transport. În acest caz au fost date două amenzi în valoare totală de 8.000 de lei şi lemnul a fost confiscat. IPJ Suceava transmite că astfel de acţiuni vor mai avea loc pe viitor, în sistem integrat împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Suceava şi Direcţiei Silvice Suceava.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.