Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţiştii din Alba, instruiţi de luptătorii SAS cum să mânuiască armamentul şi să pună cătuşele

www.radiocluj.ro
bani catuse

Poliţiştii din structurile operative din Alba au fost instruiţi, în scopul întăririi autorităţii şi pentru prevenirea comiterii unor infracţiuni de ultraj, de către luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS) cu privire la folosirea armamentului din dotare şi intervenţia tactică în diferite situaţii cu care se pot confrunta în exercitarea atribuţiilor de serviciu. "La nivelul IPJ Alba, în scopul întăririi autorităţii poliţiştilor şi pentru prevenirea comiterii unor infracţiuni de ultraj asupra poliţiştilor, în perioada septembrie-noiembrie, luptători din cadrul SAS s-au deplasat la sediul tuturor subunităţilor de poliţie din judeţ şi au susţinut sesiuni de pregătire tactică de intervenţie", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, comisar şef Ioan Sorin Cioancă, împuternicit şef al IPJ Alba, conform Agerpres.

Comisarul şef Ioan Sorin Cioancă a menţionat, că luptătorii SAS au susţinut sesiuni de pregătire teoretică şi practică a poliţiştilor din structurile operative cu privire la folosirea armamentului din dotare şi intervenţia tactică la diferite situaţii cu care poliţiştii se pot confrunta în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

"Am început din septembrie, dar au mai fost făcute (în trecut - n.r.) astfel de activităţi. Am început un program de pregătire pe bazele tacticii poliţieneşti, de la mânuirea armamentului, mânuirea mijloacelor din dotare - mă refer aici la baston, cătuşe, tactica imobilizării, încătuşării, cu colegii din structurile operative, Ordine Publică, Rutieră, Transport, Crimă Organizată, tocmai în ideea de a-i ajuta să dobândească nişte deprinderi practice", a declarat, la rândul său, şeful SAS Alba, comisar Mihai Airinei.

Acesta a subliniat că poliţiştii nu trebuie să se "bâlbâie" atunci când pun cătuşele. "Nu-i putem învăţa arte marţiale acum, (...), dar vrem să dobândească nişte deprinderi practice care să le fie de folos în munca de zi cu zi", a menţionat Airinei. Comisarul a adăugat că s-a plecat de la discuţii purtate cu poliţiştii în privinţa "vulnerabilităţilor", unii dintre ei fiind încadraţi din sursă externă, fără şcoală de poliţie.

În ultimii doi ani, în IPJ Alba, care numără 878 de angajaţi, au fost încadraţi în jur de 140 de poliţişti din sursă externă. "Pentru a preîntâmpina evenimente în stradă, pentru a şti cum să intervină, cum să folosească armamentul din dotare, am pregătit această campanie", a subliniat comisar şef Ioan Sorin Cioancă, împuternicit şef al IPJ Alba. Potrivit acestuia, în primele nouă luni din 2017, la nivelul judeţului Alba au fost înregistrate trei cazuri de ultraj asupra poliţiştilor, cu unul mai mult decât în anul precedent, două fiind concretizate în lovirea agenţilor. Un astfel de ultraj a fost înregistrat într-un cartier de romi din Bucerdea Grânoasă, unde poliţia a fost solicitată deoarece un tânăr asculta muzică la intensitate maximă. "Când a fost încătuşat, din rezistenţa opusă, a lovit poliţistul în zona feţei şi i-a rupt un dinte", a precizat comisarul şef.

În cadrul conferinţei de presă, la care au participat şi sindicalişti şi reprezentanţi ai Corpului Naţional al Poliţiştilor, cei prezenţi şi-au arătat susţinerea faţă de propunerile de modificare a legislaţiei pentru întărirea autorităţii poliţistului, supuse dezbaterii publice de către Ministerul Afacerilor Interne. "Întărirea statutului poliţistului nu va conduce la abuzuri, ci va încuraja intervenţia eficientă a forţelor de ordine în interesul cetăţenilor", au susţinut aceştia. Nevoia acestor schimbări legislative reprezintă răspunsul instituţional la o realitate socială reflectată în creşterea numărului de agresiuni îndreptată împotriva personalului MAI, a declarat şeful IPJ Alba. El a conchis că "modificările legislative au ca scop în principal asigurarea unui echilibru real între ceea ce înseamnă consolidarea autorităţii şi a protecţiei poliţistului şi drepturile şi libertăţile cetăţeneşti".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.