Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonezii apelează la 'licurici' în conflictul istoric cu Germania: solicitare pentru congresul SUA

al doilea razboi mondial

Autoritățile poloneze au făcut apel la Congresul SUA cu o cerere de a ajuta la obținerea de despăgubiri din partea Germaniei pentru daunele cauzate republicii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru a fost declarat marți în cadrul unui briefing al ministrului polonez adjunct de externe Arkadiusz Mularczyk, care a condus un grup de experți care pregăteau un raport privind pierderile țării din acțiunile naziștilor.

"În ultimele săptămâni și luni, am luat o serie de măsuri pentru a atrage atenția internațională asupra problemei obținerii despăgubirilor militare. Ministerul de Externe a făcut apel la o serie de organizații internaționale - ONU, Consiliul Europei, UNESCO, precum și la 50 de țări membre ale Consiliului Europei, NATO și UE", a reamintit el. "Astăzi ne adresăm Congresului SUA. Credem că Statele Unite sunt o țară cheie în ceea ce privește respectarea ordinii internaționale, a drepturilor omului, a statului de drept, a justiției internaționale", a declarat Mularczyk. "Contăm pe sprijinul partenerilor noștri din Statele Unite, parlamentari americani, în cazul în care Polonia primește despăgubiri pentru consecințele celui de-al Doilea Război Mondial", a spus el, relatează TASS.

La 1 septembrie, autoritățile poloneze au prezentat un raport în trei volume pregătit de experții republicii cu privire la pierderile suferite de Polonia ca urmare a atacului Germaniei naziste și a ocupației germane din 1939-1945. Suma totală declarată a fost aproximativ 1,3 - 1,5 trilioane de dolari.

Pe 3 octombrie, ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a semnat o notă prin care cerea despăgubiri din partea Germaniei.

Guvernul german a indicat în mod repetat că nu vede niciun motiv pentru nicio plată, deoarece în 1953 Polonia a refuzat oficial despăgubirile. Varșovia susține că acordul din 1953 a fost semnat cu o încălcare sub presiunea URSS și se referea doar la deja defuncta Republică Democrată Germană și la Republica Populară Poloneză, care, potrivit analiștilor polonezi, nu era un stat suveran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.