Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonezii nu se simt direct vizaţi de criticile lui Macron

EUCham
polonia, EU

Criticile repetate ale preşedintelui francez Emmanuel Macron la adresa guvernului polonez constituie un mesaj de politică internă (franceză) şi "nu vizează direct Polonia", a estimat joi şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ministrul polonez al afacerilor externe, aflat în vizită la Budapesta, consideră de asemenea necesar ca discuţia cu privire la revizuirea directivei europene privind lucrătorii detaşaţi să fie mutată "de la nivelul politic şi ideologic" la cel tehnic, sperând astfel la un "compromis". 

Referitor la criticile lui Emmanuel Macron la adresa Varşoviei, Waszczykowski a estimat că "unele dintre afirmaţiile sale sunt direct pentru uz politic naţional, deoarece preşedintele Macron este într-o situaţie dificilă din cauza faptului că trebuie să dea rezultate acum". 

"Astfel, înţeleg că unele dintre comentariile sale nu vizează direct Polonia, ci opinia publică a ţării sale", a adăugat el la finalul unei reuniuni cu omologii săi din cadrul grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia). 

Într-un interviu pentru săptămânalul Le Point, publicat joi, Emmanuel Macron a denunţat "politica foarte îngrijorătoare" dusă, în opinia lui, de guvernul polonez, pe care el îl acuză că "repune în discuţie" statul de drept. 

Preşedintele francez a criticat în mod vehement, la 25 august, în timpul unui turneu în Europa Centrală, refuzul Poloniei de a înăspri directiva asupra lucrătorilor detaşaţi. 

Cu toate acestea, Macron este "desigur, binevenit în Polonia", a adăugat şeful diplomaţiei poloneze, subliniind că pregătiri sunt de asemenea în curs pentru "a încerca să fie organizată la Paris vizita unui ministru însărcinat cu probleme sociale", pentru a discuta despre directivă. 

"Sper că atunci când vom muta această problemă de pe agenda politică pe o discuţie tehnică, vom găsi o soluţie de compromis pentru întreaga UE", a continuat ministrul de externe al Poloniei. 

El şi-a exprimat de asemenea regretul cu privire la faptul că, în opinia sa, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, "a decis să meargă dincolo de prerogativele unui eurocrat al unei instituţii europene: el a lansat o dezbatere politică, o acţiune politică împotriva Poloniei", aflată de mai multe săptămâni sub presiunea UE mai ales din cauza reformelor din justiţie. 

La rândul său, şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, şi-a exprimat solidaritatea cu Varşovia şi a reafirmat unitatea grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) în faţa "tentativelor din interiorul UE" de a crea diviziuni în rândul celor patru ţări care formează acest grup. 

În timpul turneului său, Emmanuel Macron a avut întrevederi cu liderii ceh şi slovac, însă nu şi cu vecinii lor ungar şi polonez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.