Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonezii se pronunţă într-un referendum asupra votului uninominal

Polonia

Polonezii se pronunţă duminică asupra introducerii sistemului de vot uninominal în cursul unui referendum care riscă să nu fie validat din cauza participării insuficiente, potrivit AFP. 

Pentru ca referendumul să fie validat, trebuie ca mai mult de jumătate din cei 30 de milioane de alegători să participe la această consultare lansată de fostul preşedinte Bronislaw Komorowski, a doua zi după primul tur al alegerilor prezidenţiale din luna mai. 

Komorowski căutase cu stângăcie ca prin această decizie să atragă de partea sa voturile mişcării de contestare a cântăreţului de rock Pawel Kukiz, clasat al treilea la scrutinul prezidenţial, câştigat în final de candidatul conservator al partidului Dreptate şi Justiţie (PIS), Andrzej Duda. 

Kukiz a făcut din introducerea sistemului de vot uninominal ce ar înlocui sistemul proporţional în vigoare principalul slogan al campaniei sale prezidenţiale. 

Polonezii mai trebuie să se pronunţe asupra menţinerii actualului sistem de finanţare a partidelor politice de către bugetul de stat. 

Caracterul vag şi complex al problemelor ridicate în referendum riscă să-i demobilizeze pe polonezi în plină campanie pentru alegerile legislative din 25 octombrie. 

Partidul populist PIS, al lui Jaroslaw Kaczynski, considerat câştigător detaşat al viitoarelor alegeri legislative, a încercat de altfel să impună un alt referendum cu ocazia alegerilor din 25 octombrie pentru a cere avizul polonezilor asupra privatizării pădurilor, vârstei de pensionare şi vârstei de şcolarizare a copiilor. 

Senatul a respins totuşi vineri această cerere depusă de preşedintele Duda.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.