Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia ar putea introduce o cotă minimă de impozitare pentru multinaționale

multinationale

Ministerul de Finanţe din Polonia a anunţat miercuri că intenţionează să introducă o cotă minimă de impozitare pentru marile corporaţii, pentru a compensa contribuţiile mai scăzute la sistemul de sănătate din partea lucrătorilor independenţi, în conformitate cu programul economic "Polish Deal", transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În luna mai, autorităţile de la Varşovia informaseră că au planuri pentru contribuţii nedeductibile la sănătate de 9%, dar miercuri adjunctul ministrului de Finanţe, Jan Sarnowski, a precizat că nivelul va fi scăzut la 4,9% pentru lucrătorii independenţi, în urma criticilor că reglementarea ar afecta micile afaceri.

Impozitarea marilor corporaţii pentru a acoperi acest deficit se va ridica la 0,4% din veniturile companiei, plus 10% din cheltuielile folosite în scopuri de optimizare fiscală, a afirmat ministrul de Finanţe.

"Schimbările de impozitare vor reduce veniturile Fondului naţional de Sănătate (NFZ) cu 4,5 miliarde de zloţi. Pierderile vor fi acoperite din bugetul de stat", a explicat Sarnowski.

Guvernul susţine că "Polish Deal" va lăsa anual în buzunarele plătitorilor de taxe încă 16,5 miliarde de zloţi (4,32 miliarde de dolari), dar liderii de afaceri au criticat iniţiativa, susţinând că planurile pentru contribuţii nedeductibile la sănătate vor afecta micile afaceri şi clasa de mijloc.

Cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est a înregistrat un declin de 2,8% în 2020, faţă de un avans de 4,5% în 2019, iar pentru acest an se estimează o expansiune de 4%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.