Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia arată că este creștină: Tribunalul Constituţional trebuie să se pronunţe asupra 'legalităţii' controversatei Convenţii de la Istanbul

AP
Polonia

Tribunalul Constituţional al Poloniei va examina ''legalitatea'' Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul), a anunţat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, după ce ministrul său al justiţiei declarase că Polonia va denunţa acest tratat care conform executivului conservator polonez promovează ideologia de gen, stârnind proteste din partea instituţiilor europene.

''Am decis să solicit Tribunalului Constituţional să examineze dacă această convenţie este conformă cu Constituţia poloneză'', a declarat la o conferinţă de presă premierul Morawiecki, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE. El a adăugat că Polonia a luat măsuri pentru a proteja femeile prin legislaţie şi alte mijloace, acestui capitol fiindu-i dedicat inclusiv un articol în Constituţie, dar în ţara sa există îngrijorări că acest tratat are baze ''ideologice'' de stânga, scrie agerpres.ro.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: ‘Acest virus SARS-CoV-2 nu are de gând să iasă prea curând din circulație. S-au dezvoltat multe mutații’

De asemenea, şeful executivului de la Varşovia a menţionat că a însărcinat MAE polonez să analizeze împreună cu alte ţări formule potrivite şi imparţiale pentru combaterea violenţei de gen. ''Există multe ţări care nu au ratificat Convenţia de la Istanbul'', a amintit Morawiecki, menţionând printre acestea Marea Britanie, Republica Cehă, Ungaria, Lituania şi Letonia.

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, declarase anterior că va iniţia procedurile pentru retragerea Poloniei din Convenţia de la Istanbul, pe care o consideră ''o creaţie feministă menită să justifice ideologia gay''.

Citește și: Cozmin Gușă, dezvăluiri incendiare: ‘Prima veste bună din PSD, la 9 luni după ce m-am reînscris în partid’

Instituţiile europene şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului se tem că prin denunţarea Convenţiei de la Istanbul drepturile femeilor şi ale comunităţii LGBT vor avea de suferit în Polonia. Secretarul de stat francez pentru afaceri externe, Clément Beaune, a ameninţat Polonia că, dacă se retrage din această convenţie, ar putea fi ''lovită în portofel'' cu ajutorul noului mecanism de condiţionare a accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept, discutat la ultimul summit european.

Polonia a semnat Convenţia de la Istanbul în anul 2012, când la Varşovia conducea guvernul de centru-dreapta al fostului premier Donald Tusk, şi a ratificat-o în 2015.

Citește și: Ieșire-bombă a lui Florin Chilian: Stimaț contemporani: Nu mai fiț proșt! Cam câți covizi ar putea pătrunde concomitent printr-un singur por?!

Parlamentele mai multor ţări est-europene au refuzat până în prezent să ratifice documentul întrucât consideră că, dincolo de obiectivul declarat al combaterii violenţei împotriva femeilor, această convenţie încurajează căsătoriile între homosexuali şi acceptarea unui al treilea gen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.