Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia condamnă poziția inacceptabilă a Budapestei referitoare la aderarea Suediei la NATO

Inquam Photos / Octav Ganea
Donald Tusk cotroceni

Premierul polonez Donald Tusk a criticat luni Budapesta pentru blocarea ratificării aderării Suediei la NATO, calificând această întârziere drept ''inacceptabilă'', Ungaria fiind ultima ţară din Alianţa Nord-Atlantică care trebuie să ratifice protocolul de aderare a ţării scandinave, informează AFP.

''Este inacceptabil, şi nu doar din punctul meu de vedere, ca o ţară să o poată bloca pe alta, mai ales în contextul războiului cu Rusia în Ucraina'', a declarat Tusk într-o conferinţă de presă comună cu omologul său suedez Ulf Kristersson, la Varşovia, potrivit Agerpres.

Ungaria, care a acordat sprijinul său de principiu pentru aderarea Suediei la NATO, dar tergiversează ratificarea, îi cere Stockholmului să pună capăt politicii sale de ''denigrare'' la adresa guvernului ungar, acuzat de autoritarism.

Sâmbătă, premierul ungar Viktor Orban a dat asigurări că parlamentul de la Budapesta este ''pe cale'' să ratifice în această lună aderarea Suediei la NATO.

''Vestea bună este că disputa noastră actuală cu Suedia se îndreaptă către o încheiere'', a declarat Orban în discursul său privind starea naţiunii.

Întrebat despre aceste remarci, Ulf Kristersson a afirmat luni că nu ştie ''precis'' ce a vrut să spună premierul ungar, indicând doar că ''a avut câteva conversaţii în ultimele săptămâni'' cu omologul său ungar.

''Pur şi simplu cred că există o dorinţă puternică de a finaliza acest proces de aderare la NATO'', a spus el.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Suedia şi Finlanda şi-au anunţat în mai 2022 intenţia de a adera la NATO. În aprilie 2023, Finlanda a devenit al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.