Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia condamnată de CEDO pentru un caz de răpire şi crimă care a provocat un amplu scandal politic în 2009

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi statul polonez la plata unor despăgubiri de 100.000 de euro către doi membri ai familiei unui tânăr răpit în 2001 şi ucis doi ani mai târziu, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Uciderea lui Krzysztof Olewnik, urmată de aparenta sinucidere în detenţie a celor trei principali suspecţi, între 2007 şi 2009, au declanşat un amplu scandal politic în Polonia la acea vreme.

Citește și: Cătălin Tolontan confirmă sursele Bugetul.ro! Dezvăluire despre cazul Caracal

Ministrul justiţiei a demisionat în 2009, iar patru responsabili de rang înalt din parchet şi serviciile penitenciare au fost destituiţi.

CEDO a luat notă de faptul că o anchetă parlamentară din 2009 identificase deficienţe clare în investigaţia întreprinsă de poliţie în cei doi ani în care Olewnik a fost ţinut captiv înainte de a fi fost ucis.

Împotriva unor poliţişti şi procurori au fost deschise procese, dar o parte dintre acestea au fost închise ori faptele s-au prescris între timp.

Citește și: Solicitarea zilei! 10.000 de jandarmi, făcuți peste noapte polițiști!

În decizia sa, Curtea de la Strasbourg a stabilit că autorităţile poloneze nu au luat măsurile potrivite pentru a proteja dreptul la viaţă al lui Olewnik şi nici nu au efectuat o anchetă adecvată în privinţa asasinării acestuia.

Decizia CEDO mai arată că, la 17 ani de la răpire, nu au fost clarificate pe deplin circumstanţele în care aceasta a avut loc, iar unele procese nu şi-au găsit încă finalizarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.