Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia: Conservatorii catolici, consideraţi mari favoriţi în alegerile parlamentare

Polonia

Polonezii votează duminică pentru alegerea noului parlament, într-un scrutin care ar urma să marcheze sosirea la putere a conservatorilor catolici ai lui Jaroslaw Kaczynski, după opt ani de guvernare liberală, relatează AFP. 

Problema majoră a acestui scrutin este de a afla dacă formaţiunea tradiţionalistă şi eurosceptică Partidul Lege şi Justiţie, condus de Jaroslaw Kaczynski, va primi suficient sprijin pentru a guverna singură. De asemenea, este interesant de văzut care vor fi celelalte partide reprezentate în parlament, numărul acestora variind între două şi şapte, conform sondajelor de opinie. 

Pe fondul promisiunilor populiste şi al temerilor privind imigranţii, partidul condus de Kaczynski este creditat cu un avans de cel puţin 10 procente faţă de Platforma Civică (PO), uzată de perioada aflată la guvernare şi 'abandonată' în urmă cu un an de liderul său carismatic Donald Tusk, devenit preşedinte al Consiliului European. 

Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte Lech Kaczynski, decedat în 2010 în accidentul aviatic de la Smolensk (vestul Rusiei), dispune de avantajul că la preşedinţia ţării se află Andrzej Duda, fostul său colaborator apropiat. 

Prezenţa mai multor partide mici în cursa electorală riscă să îi împiedice pe conservatori să obţină cel puţin jumătate din cele 460 de mandate în Seim (camera inferioară a parlamentului polonez) şi din cele 100 de locuri în Senat. 

Aceste formaţiuni - coaliţia Stânga Unificată, partidul neoliberal Nowoczesna (Moderne) şi Partidul Ţărănesc Polonez, aliatul actual al liberalilor la guvernare - se află, în sondajele de opinie, în zona pragului minim pentru accederea în parlament, 8% pentru coaliţii şi 5% pentru partide. 

Precedentele alegeri legislative din Polonia, organizate în octombrie 2011, au fost câştigate de Platforma Civică (PO), cu 38,96% din voturi. Formaţiunile reprezentate în Seim au fost Platforma Civică (207 de mandate), Partidul Lege şi Justiţie, (157 de mandate), Mişcarea pentru Palikot (41 de mandate), Partidul Ţărănesc Polonez (28 de mandate), Alianţa Stângii Democrate (26 de mandate) şi minoritatea germană (un mandat). În Senat au fost reprezentate Platforma Civică (63 de mandate), Partidul Lege şi Justiţie (31 de mandate), Partidul Ţărănesc Polonez (2 mandate), independenţi şi alte formaţiuni (4 mandate). 

Secţiile de votare se deschid la ora locală 07:00 (06:00 GMT), alegătorii polonezi putând vota până la ora locală 21:00 (20:00 GMT). Rezultatele sondajelor la ieşirea de la vot (exit-polls) vor fi date publicităţii la scurt timp după închiderea secţiilor. 

Primele rezultate oficiale privind procentajele obţinute de formaţiunile participante la alegeri vor fi cunoscute luni, iar a doua zi Comisia Electorală poloneză va anunţa numărul mandatelor parlamentare deţinute de fiecare partid. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.