Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia consideră 'neîntemeiate' îngrijorările Comisiei Europene

Îngrijorările Comisiei Europene potrivit cărora statul de drept este ameninţat în Polonia sunt "neîntemeiate", a declarat joi Ministerul de Externe polonez, la o zi după ce un important oficial al CE a afirmat că există o problemă serioasă în ceea ce priveşte independenţa Tribunalului Constituţional polonez, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Bilanţ negru în China. 120.000 de oameni au murit în accidente rutiere şi de muncă în 2015

Comisia Europeană a dat miercuri Poloniei un termen de două luni pentru a răspunde noilor sale observaţii cu privire la reforma controversată a Tribunalului Constituţional.

"În urma numirii de către preşedintele Republicii a noului preşedinte al Tribunalului Constituţional pe 21 decembrie, noi considerăm că disputa politică privind instanţa a luat sfârşit", a afirmat Ministerul de Externe polonez într-un comunicat.

"Speram că de acum înainte toate activităţile Tribunalului Constituţional vor fi conform legii în vigoare. Având în vedere noile evoluţii, considerăm 'neîntemeiată' menţinerea de către Comisie a raportului său privind o ameninţare sistemică a statului de drept în Polonia", se precizează în comunicat.

Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Rafal Bochenek a declarat că "Polonia nu mai are nicio problemă în ceea ce priveşte Tribunalul Constituţional" şi "nu vede niciun motiv pentru care Comisia Europeană să se ocupe de acest aspect".

Şeful statului polonez, Andrzej Duda, a numit-o marţi pe Julia Przylebska preşedinte al Tribunalului Constituţional, marcând astfel o etapă importantă în "strunirea" acestei instituţii, percepute de conservatorii la putere drept un bastion al opoziţiei.

Citeşte şi: Decizie radicală luată de Duterte. INTERZICE toate pariurile şi jocurile de noroc online

Julia Przylebska, 57 de ani, care a exercitat timp ce câteva zeci de ore preşedinţia interimară a Tribunalului, îl va înlocui pe Andrzej Rzeplinski, "oaia neagră" a puterii, al cărui mandat a expirat luni la miezul nopţii. Ea va fi prima femeie care va ocupa această funcţie, iar mandatul său în fruntea instituţiei menite să vegheze la respectarea Constituţiei ar urma să dureze nouă ani.

Desemnarea Juliei Przylebska a devenit posibilă prin una dintre cele trei legi adoptate recent. Aceste texte, a căror conformitate cu Legea Fundamentală a fost pusă sub semnul întrebării de Rzeplinski, au modificat modul de alegere a preşedintelui Tribunalului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.