Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia expulzează un cercetător rus acuzat de propagandă

EUCham
polonia, EU

Polonia a anunţat joi expulzarea unui cercetător rus, reprezentant al Institutului Rus pentru Studii Strategice (RISI), reproşându-i acestuia că face propagandă în favoarea Federaţiei Ruse pe lângă istorici şi jurnalişti, informează AFP. Agenţia poloneză pentru securitate internă ABW a anunţat într-un comunicat că bărbatul, identificat doar ca Dmitri K., a desfăşurat activităţi 'îndreptate împotriva intereselor poloneze', 'a lansat elemente de război hibrid' (termen folosit pentru a descrie operaţiunile din Ucraina, în care se recurge la serviciile speciale şi dezinformare) împotriva Poloniei şi a întreţinut contacte cu serviciile speciale de la Moscova.

Tot potrivit ABW, el căuta persoane cu convingeri proruse, oferindu-le o colaborare cu universităţi din Rusia, publicări şi călătorii de cercetare finanţate de partea rusă. În plus, el le oferea instrucţiuni cu privire la modul de a apăra punctul de vedere rus şi a acţionat de asemenea în vederea 'reaprinderii animozităţilor polonezo-ucrainene' şi a întreprins acţiuni împotriva demontării monumentelor sovietice în Polonia.

Prin urmare, ministrul de interne al Poloniei a anulat permisul său de şedere şi a dispus expulzarea lui, mai precizează comunicatul, potrivit căruia RISI este 'o structură de cercetare a spionajului rus', condusă de unul dintre foştii şefi ai serviciilor secrete. Această expulzare a fost anunţată în Rusia de postul de televiziune Zvezda pe site-ul său web, care îl citează pe directorul RISI, Igor Pşenicinikov. Cercetătorul este identificat drept istoricul Dmitri Karnauhov, profesor la Universitatea Tehnică din Novosibirsk, anunță Agerpres.

Potrivit lui Pşenicinikov, care denunţă 'acuzaţii absurde' şi 'o vânătoare de vrăjitoare', istoricul locuia şi preda în Polonia din 2013, şi 'întreaga sa activitate era orientată spre normalizarea relaţiilor între Rusia şi Polonia'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.