Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia mizează pe automobilele electrice pentru impulsionarea sectorului producţiei de componente

romanialibera.ro
krs polonia

Pentru producătorul polonez de filtre de aer PZL Sedziszow, planurile ambiţioase ale Poloniei de a produce un automobil electric pornind de la zero ar putea fi catalizatorul care ajută sectorului producţiei de componente auto să recupereze decalajul care îl separă de statele vecine, transmite Reuters.

PZL Sedziszow a început să producă baterii pentru automobilele electrice în urmă cu doi ani şi crede că planul guvernului de la Varşovia, în valoare de 1,3 miliarde dolari, vizând dezvoltarea a două modele de automobile electrice, va ajuta la atragerea mai multor constructori auto mondiali în cea mai mare economie din Europa emergentă.

"Dacă producătorii vor vedea să există un număr suficient de furnizori de componente pentru automobile electrice în Polonia, atunci vor fi mai dispuşi să îşi înfiinţeze uzine în Polonia", a apreciat proprietarul PZL Sedziszow, Adam Sikorski, potrivit Agerpres.

Producţia de componente auto reprezintă 11% din producţia industrială şi 4% din PIB în Polonia, mult mai puţin decât în Slovacia, Ungaria şi Cehia, unde acest sector este responsabil pentru mai mult de o treime din producţia industrială. Însă autorităţile de la Varşovia cred că trecerea de la motoarele cu combustie internă la automobilele propulsate cu baterii ar putea să îi ofere oportunitatea de a reduce acest decalaj. În acest sens, în luna iulie compania de stat ElectroMobility Poland a dezvăluit prototipul pentru un SUV şi hatchback electric Izera, modele care ar urma să fie lansate pe piaţă în 2023.

Pentru a evita greşelile făcute în trecut de alte guverne, care au încercat să creeze de la zero o industrie auto, Polonia îşi va asigura platforma de producţie de la un partener străin, susţine preşedintele ElectroMobility Poland, Piotr Zaremba. Acesta nu a dezvăluit numele acestui partener dar a spus că este vorba de un constructor auto care a lansat pe piaţă aproximativ 20 de noi vehicule în ultimii cinci ani.

"Nu construim platforma de la zero pentru că riscurile sunt mult prea mari, atât din punct de vedere tehnic cât şi al afacerilor. De aceea, la fiecare etapă încercăm să reducem riscurile prin utilizarea unor soluţii testate", a spus Zaremba.

Presat să reducă emisiile poluante, guvernul de la Varşovia a anunţat în 2016 că vrea să aibă un milion de automobile electrice pe drumuri în 2025. Având în vedere că în prezent sunt doar 15.000 de unităţi, obiectivul pare greu de atins însă oficialii polonezi cred că creşterea interesului în automobilele electrice va duce la o cerere sporită pentru modelele Izera.

Ministrul polonez al Mediului, Michal Kurtyka crede că polonezii vor adopta o marcă naţională de automobile iar succesul acestui brand ar creşte şi profilul internaţional al sectorului producţiei de componente. "Avem şansa e de a da un impuls suplimentar acestui ecosistem care există deja", a spus Michal Kurtyka.

Analiştii sunt de părere că chiar dacă proiectul va eşua, ar putea da un impuls sectorului de componente auto prin atragerea de inovaţie şi noi tehnologii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.