Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia mobilizează zeci de mii de militari de teama Rusiei: Se pregătește de un 'război hibrid'

ukraine-office.eu
razboi hibrid Rusia

Polonia va dispune până în 2019 de 53.000 de membri în noile sale forţe de apărare teritorială, pentru a face faţă pericolului unui 'război hibrid' precum cel declanşat de Rusia în Ucraina, a anunţat luni ministrul apărării, Antoni Macierewicz, transmite AFP.

'În acest an, 3.000 de persoane se vor integra în Forţele de apărare teritorială WOT, cea de-a cincea şi cea mai nouă componentă a forţelor armate, după armata terestră, cea a aerului, marină şi forţele speciale', a afirmat ministrul polonez, într-o conferinţă de presă la Varşovia.

Citește și: Curvele DNA de pe ‘Black List’

'Până în 2019, forţele WOT vor număra 53.000 de membri', iar costurile implicate vor fi de 800 milioane de euro, a precizat oficialul.

El a explicat că 'unităţile WOT sunt mijlocul cel mai puţin costisitor de a creşte efectivele forţelor armate şi capacităţile defensive ale ţării', dar şi 'cel mai bun răspuns la pericolele unui război hibrid precum cel care a afectat lumea liberă în urma agresiunii comise de Federaţia Rusă în Ucraina'.

Citește și: Facebook a anunțat că Mark Zuckerberg a MURIT

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării, Beata Berkowska, 'militarii profesionişti vor constitui între 6% şi 8% din efectivele acestor unităţi, şi vor asigura comanda voluntarilor'. Aceştia din urmă vor fi încadraţi cu jumătate de normă, vor urma o instrucţie militară şi vor fi convocaţi pentru antrenamente regulate, urmând să primească o compensaţie financiară.

Primele trei brigăzi vor fi desfăşurate în estul ţării, zona cea mai apropiată geografic de Rusia şi considerată cea mai vulnerabilă.

Citește și: Locul în care studentele primesc burse pentru a rămâne VIRGINE

În faza finală, fiecare din cele 16 voievodate (unităţi administrative) va dispune de o brigadă, iar Mazovia (centru) de două.

Armata speră să găsească voluntari din rândul numeroaselor grupări paramilitare.

Citește și: Motivul pentru care femeile gardian din pușcării ajung să facă SEX cu condamnații

Marcin Waszczuk, comandantul Strzelec, una din cele mai mari şi mai vechi organizaţii paramilitare, a declarat pentru AFP că 'unităţile WOT sunt un bun început, însă apărarea teritorială a Poloniei ar trebui să numere până la 1,5 milioane de persoane pentru a constitui cu adevărat un mijloc de descurajare în faţa ameninţării ruse'.

Strzelec, înfiinţată la începutul secolului al XX-lea de 'părintele' independenţei poloneze, Jozef Pilsudski, numără în prezent 12.000 de membri.

În prezent, efectivele armatei poloneze sunt de 100.000 de militari, notează agerpres.ro.

Citește și: Rihanna, apariție SCANDALOASĂ: Cu cine s-a fotografiat, GOALĂ, în baie, sărutându-se / FOTO

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.