Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia nu uită și nu iartă: Varșovia a anunțat pretențiile față de Germania pentru prejudiciul din cel de-al Doilea Război Mondial

al doilea razboi mondial

Ministerul polonez de Externe a publicat lista completă a pretențiilor față de Germania pentru prejudiciul în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Rador.

După cum relatează RIA - Novosti, Polonia cere "despăgubiri pentru pierderile materiale și nemateriale suferite în valoare de 6 trilioane, 220 miliarde şi 609 milioane de zloți (aproximativ 1,3 trilioane de dolari), despăgubiri victimelelor agresiunii și ocupației germane și membrii familiilor acestora, pentru daunele și prejudiciile cauzate acestora, luarea, în Germania, a unor măsuri sistemice, care să ducă la înapoierea bunurilor culturale furate din Polonia, care se află pe teritoriul Germaniei."

Polonia cere, de asemenea, "returnarea activelor și pasivelor băncilor de stat poloneze și ale organizațiilor de credit, furate de statul german în intervalul 1939-1945, stingerea datoriei apărute ca urmare a activității prădătoare a caselor de credit finanțatoare a acțiunilor militare criminale ale celui de-Al Treilea Reich, precum și activitătatea băncii emitente în Republica poloneză."

Mai mult decât atât, Varșovia insistă asupra reabilitării complete a activiștilor uciși care făceau parte din minoritatea poloneză antebelică și compensarea pierderilor înregistrare de organizațiile poloneze din Germania, reglementarea completă și sistematică a statutului actual al polonezilor și al persoanelor de origine poloneză din Germania prin restabilirea statutului de minoritate națională, în special, în problema predării limbii poloneze, a colaborării cu Republica poloneză în problemele păstrării memoriei victimelor poloneze ale celui De-Al Doilea Război Mondial.

În notă se cere ca autoritățile germane să ia măsuri eficiente în ceea ce privește prezentarea "adevăratei imagini a războiului și a consecințelor acestuia", mai ales a prejudiciilor aduse Poloniei și polonezilor.

Ministrul german al afacerilor externe a declarat acum trei săptămâno, la Varşovia, că subiectul despăgubirii Poloniei pentru cel de Al Doilea Război Mondial este „închis”. Declarația vine ca răspuns la notificarea oficială trimisă de Ministerul polonez de Externe, prin care solicită „rezolvarea definitivă” a chestiunii despăgubirilor de război.

„Din punctul de vedere al guvernului federal, chestiunea reparaţiilor este închisă”, a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său polonez Zbigniew Rau, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit Varşoviei, costurile reparaţiilor pentru cel de Al Doilea Război Mondial se ridică la 1.300 de miliarde de euro. Transmiţând Poloniei un refuz în chestiunea reparaţiilor, Annalena Baerbock a subliniat că Germania îşi asumă „responsabilitatea istorică, fără dar şi poate”. „Este datoria noastră eternă de a reaminti milioanele de suferinţe pe care Germania le-a produs Poloniei”, a spus ea. „Fără nicio îndoială, avem o responsabilitate împărţită faţă de generaţiile trecute, prezente şi viitoare”, a spus ministrul polonez. „De asemenea, sunt convins că poziţia guvernului german în această chestiune va evolua, datorită dialogului”, a adăugat el. Potrivit Germaniei, Polonia a renunţat la reparaţii de război în 1953 şi a confirmat această renunţare în mai multe rânduri. Berlinul s-a folosit de aceleaşi argumente la solicitările de reparaţii ridicate în trecut de Grecia. În 1953, conducerea comunistă a Poloniei a renunțat toate pretențiile privind despăgubiri de război la presiunile Uniunii Sovietice, care dorea să scape Germania de Est, tot un satelit al URSS, de orice datorii. Din punctul de vedere al opoziţiei liberale poloneze, dezbaterea asupra reparaţiilor de război relansată de conservatori are în principal scopuri de politică internă, cu un an înainte de alegerile legislative.

Ministerul polonez de Externe a comunicat că Polonia va calcula pierderile înregistrate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și va cere și Rusiei despăgubiri. "Calcularea pierderilor militare înregistrate din cauza URSS-ului va fi pregătită pe baza cercetărilor similare celor care au condus la întocmirea raportului privind daunele cauzate Poloniei ca urmare a agresiunii și ocupației germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în intervalul 1939-1945", se arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.