Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia primeşte armamentul comandat în Coreea de Sud: Au ajuns primele tancuri de asalt şi obuziere

convoi militar polonia

Polonia a primit marţi primele tancuri de asalt de tip K2 şi primele obuziere de tip K9 de fabricaţie sud-coreeană, livrate în cadrul unor comenzi masive ale Varşoviei la Seul, armament ”necesar în vederea prevenirii unei agresiuni” eventuale, în opinia preşedintelui polonez Andrzej Duda, relatează AFP, potrivit News.ro.

Polonia, un stat membru al Uniunii Europene (UE) şi NATO, care se învecinează cu Ucraina aflată în război, dar şi cu enclava rusă Kaliningrad - şi-a accelerat puternic achiziţia de armament.

Aceste echipamente militare ”sunt necesare în vederea prevenirii unei agresiuni” eventuale, a subliniat preşedintele polonez Andrzej Duda, la o ceremonie organizată în portul Gdynia, în nordul Poloniei, unde au sosit cu vaporul primele tancuri şi obuziere sud-coreene.

În iulie, Polonia a semnat un Acord-cadru cu producătorul tancurilor de tip K2 - Hyundai Rotem -, cu privire la livrarea a 1.000 de tancuri, a căror versiune K9PL este co-fabricată cu participarea unor întreprinderi poloneze.

Un prim acord executoriu care decurge din acest acord-cadru - în valoare de 3,37 miliarde de dolari - priveşte livrarea a 180 de tancuri în perioada 2022-2025.

Alt Acord-cadru a fost semnat de Varşovia cu întreprinderea sud-coreeană Hanwha Défense, care prevede livrarea a 672 de obuziere automotoare de tip K9A1, inclusiv a versiunii co-fabricate K9PL.

Un acord executoriu prevede livrarea a 212 obuziere de tip K9A1 în perioada 2022-2026, în valoare de 2,4 miliarde de dolari.

Polonia a contractat, de asemenea, 50 de avioane de luptă sud-coreene de tip FA-50, în valoatre de 2,3 miliarde de dolari şi 288 de sisteme multiple de lansare de rachete de tip K239 Chunmoo.

O primă livrare, a 18 lansatoare de rachetă de acest tip, instalate pe şasiul polonez Jelcz, dar şi muniţie acestora, urmează să sosească în Polonia în 2023.

În cadrul acestei achiziţii, se dau comenzi mai multor întreprinderi poloneze, cu privire la vehicule de comandament, de susţinere tactică, de transport de muniţie şi de evacuare tehnică.

Potrivit Ministerului polonez al Apărării, cumpărarea de sisteme sud-coreene nu afectează cu nimic o comandă poloneză a unor sisteme similare americane de tip HIMARS, care urmează să fie livrate poloniei începând din 2023.

Potrivit portalului de specialitate Defense News, contractele sud-coreene ale Poloniei fac din Varşovia cel mai mare cumpărător de armament sud-coreean din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.