Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia provoacă un CONFLICT DIPLOMATIC fără precedent cu Lituania și Ucraina: Ce vrea să pună pe pașapoartele poloneze

EUCham
polonia, EU

O propunere a guvernului naţionalist polonez de a inscripţiona pe noile paşapoarte imagini cu monumente din oraşe care au aparţinut Poloniei în secolul trecut, dar care acum se află pe teritoriile Ucrainei şi Lituaniei, a stârnit proteste din partea acestor două ţări, relatează miercuri agenţia EFE.

'Încă nu am luat o decizie' pe acest subiect, a asigurat premierul Beata Szydlo, insistând că Polonia doreşte relaţii bune cu toţi vecinii ei, scrie agerpres.ro.

Citește și: BNR a sancționat două bănci! Una este foarte cunoscută! Cu ce au greșit băncile

Însă propunerea Ministerului de Interne polonez ca filele paşapoartelor să cuprindă imagini precum Poarta Aurorei din Vilnius (capitala Liuaniei) sau cimitirul Lychakiv din oraşul ucrainean Lvov ameninţă să perturbe relaţiile Poloniei tocmai cu două ţări care îi sunt aliaţi strategici.

De altfel, luna trecută ambasadorii polonezi la Kiev şi Vilnius au fost convocaţi de Ministerele de Externe ucrainean şi lituanian pentru a li se transmite proteste pe această temă. Autorităţile ucrainene au descris intenţia guvernului de la Varşovia drept o 'politizare a unor fapte istorice care au fost depăşite'.

Citește și: De necrezut! Instituția publică din România care nu dorește să admită că e publică

În cadrul acestui demers criticat de Ucraina şi Lituania, Ministerul de Interne polonez a iniţiat o campanie pe internet pentru ca cetăţenii să poată vota monumentele pe care ar dori să le vadă pe viitoarele paşapoarte ce vor fi emise începând din anul 2018, când Polonia aniversează centenarul independenţei.

Intenţia este ca pe aceste paşapoarte să se regăsească şase monumente, dintre care trei au fost deja alese de autorităţi (două fiind cele de la Vilnius şi Lvov menţionate mai sus), iar celelalte trei pot fi alese de internauţi în votul deschis până pe 10 septembrie.

Citește și: Este mult? Cât a costat-o pe revista Closer pozele topless cu Kate Middleton .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.