DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Catolicii Polonezi chematți din nou la Liturghia duminicală

slujba inviere catolici

Începând de duminică, 20 iunie a.c., în toate diecezele din Polonia este revocată dispensa de participare la Sfânta Liturghie duminicală și din zilele de sărbătoare. Revocarea dispensei a fost stabilită în unanimitate de membrii Conferinței Episcopale din Polonia, în cadrul celei de-a 389-a Adunări generale, cu desfășurare la Cracovia, în zilele de 11 și 12 iunie a.c.

Dispensa, se amintește într-o notă a episcopatului polonez, a fost stabilită în legătură cu pandemia de Covid-19 și cu imposibilitatea credincioșilor de a lua parte, în mod fizic, direct, la celebrările euharistice. Până în prezent, în Polonia s-au înregistrat 2,88 de milioane de îmbolnăviri și peste 74 de mii de decese, dar situația sanitară înregistrează o evidentă îmbunătățire în ultima perioadă.

În cursul primei zile de lucrări a Adunării generale au fost aleși unii membri ai organismelor episcopale și ai instituțiilor bisericești care fac parte din Conferința Episcopală. De exemplu, au fost aleși doi membri ai Consiliului permanent (mons. Andrzej Czaja și mons. Tadeusz Wojda) precum și președinții a două comisii: Comisia pentru Cler și Comisia Pastorală (mons. Wojciech Polak, respectiv mons. Andrzej Czaja), informează Vatican News.

Vineri, 11 iunie, membrii episcopatului polonez au celebrat împreună o Sfântă Liturghie solemnă în bazilica “Preasfânta Inimă a lui Isus” din Cracovia. În cadrul celebrării euharistice a fost reînnoit actul de consacrare a Poloniei Preasfintei Inimi a lui Isus, reamintind asfel actul de consacrare din urmă cu 101 ani, de la 27 iulie 1920. Atunci, în contextul avansării Armatei Roșii, episcopii polonezi reuniți la Jasna Góra au consacrat Polonia Preasfintei Inimi a lui Isus.

Agenda Adunării generale a prevăzut diferite reflecții, una fiind legată de beatificarea cardinalului Stefan Wyszyńsk, regretatul primat al Poloniei, și a călugăriței Elżbieta Róża Czacka, fondatoarea congregației “Surorile Franciscane slujitoare ale Crucii”, beatificare prevăzută să aibă loc în data de 12 septembrie a.c., la Varșovia.

Totodată, în cadrul dezbaterilor a fost acordat spațiu parcursului de formare a preoților din Polonia și pastorației familiei, în contextul Anului Familiei – Amoris Laetitia, în curs până în 2022, stabilit de papa Francisc la cinci ani de la publicarea exortației apostolice post-sinodale “Amoris Laetitia”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.