Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia se aşteaptă la un deficit bugetar de aproape 23 de miliarde de euro în acest an

romanialibera.ro
krs polonia

Deficitul bugetului de stat al Poloniei ar putea creşte în acest an până la aproximativ 100 miliarde de zloţi (22,6 miliarde de euro), în condiţiile în care consecinţele economice ale pandemiei de coronavirus au făcut ca planurile fiscale anterioare să fie nerealiste, a declarat miercuri ministrul polonez al Finanţelor, Tadeusz Koscinski, transmite Reuters.

"Putem presupune, în avans, că deficitul se va ridica la aproximativ 100 miliarde de zloţi", a spus Koscinski, adăugând că se aşteaptă ca economia poloneză să înregistreze o contracţie de aproximativ 4,5-4,6% în acest an, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Dinamo va avea un nou stadion: Marcel Vela a făcut anunțul .

La începutul anului, Guvernul polonez a elaborat un buget pe 2020 fără deficit, potrivit metodologiei locale de calcul. Cu toate acestea, în prima jumătate a anului, Polonia a înregistrat deja un deficit bugetar de aproximativ 17 miliarde de zloţi.

Koscinski a spus că cifra privind un deficit de 100 miliarde de zloţi este rezultatul unei analize preliminare. "Aşteptăm în continuare opinii din parte guvernului, altor ministere şi a consiliului pentru dialog social, care ar putea să ne modifice estimările", a spus Tadeusz Koscinski.

Ministrul Finanţelor a mai precizat că banii europeni din fondul UE de relansare vor ajunge în Polonia abia anul viitor.

Citește și: Nelu Tătaru, despre o nouă stare de urgență în România: Nu m-aș gândi la asta, ci mai mult la asigurarea măsurilor

În aceste condiţii, Polonia va fi nevoită să îşi rectifice bugetul din cauza pandemiei de coronavirus care a deraiat planurile anterioare privind un buget fără deficit. Veniturile bugetare au scăzut iar cheltuielile au crescut pe fondul măsurilor de izolare introduse în primăvară, care au paralizat economia şi au forţat Guvernul de la Varşovia să lanseze mai multe pachete de salvare în valoare de miliarde de zloţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.