Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia speră la o resetare a relațiilor cu Franța după victoria lui Macron

captura France 24
Emmanuel Macron

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat sâmbătă că doreşte să obţină în timpul preşedinţiei lui Emmanuel Macron o 'resetare' a relaţiilor dintre ţara sa şi Franţa, care au cunoscut un regres după ce guvernul de la Varşovia a anulat anul trecut un contract pentru achiziţia unor elicoptere militare Airbus, decizie care l-a determinat atunci pe preşedintele Francois Hollande să-şi anuleze o vizită în Polonia, relatează agenţia PAP, citată de AFP, scrie agerpres.ro

'Mizez pe noua preşedinţie franceză pentru a face posibil 'un reset'', a afirmat Duda după ce a avut o convorbire telefonică cu Macron. Preşedintele polonez a mai spus că noul lider de la Elysee i-a transmis că doreşte relaţii bilaterale bune cu Polonia şi au convenit să aibă o întrevedere cu ocazia summitului NATO ce va avea loc la Bruxelles pe 25 mai.

Liviu Dragnea, semnal de ALARMĂ. Cu ce pericol se confruntă România


Dar guvernul de la Varşovia a reacţionat vehement luna trecută faţă de o afirmaţie a lui Macron, care, în timpul unei vizite la o uzină unde angajaţii protestau faţă de relocarea acesteia în Polonia, s-a pronunţat pentru 'sancţiuni' împotriva acestei ţări. Afirmaţia lui Macron, calificată de un oficial polonez drept 'populism curat', a survenit şi în contextul relaţiilor tensionate pe care Polonia le are cu unele guverne şi instituţii europene ca urmare a divergenţelor pe tema respectării statului de drept.

Patronii clubului Colectiv, ipoteză BOMBĂ: Artificiile ar fi fost umplute cu o pulbere necunoscută


Însă cel mai semnificativ moment ce a marcat negativ relaţiile dintre Paris şi Varşovia s-a produs în octombrie anul trecut, când guvernul polonez a hotărât să sisteze negocierile cu compania europeană Airbus pentru achiziţia a 50 de elicoptere multirol Airbus EC-725 Caracal, contract în valoare de circa 3,5 miliarde de dolari. 

Acordul cadru pentru achiziţia celor 50 de elicoptere Airbus fusese aprobat de fostul guvern de la Varşovia condus de liberalii din Platforma Civică (PO), formaţiune învinsă la alegeri de Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), formaţiunea conservatoare care a format actualul executiv. 

Responsabilii polonezi au motivat anularea înţelegerii cu Airbus prin faptul că ea nu conţinea un progam de investiţii compensatorii în Polonia (offset) prin care să fie susţinută industria acestei ţări. Dar presa a speculat că în această decizie ar fi jucat un rol şi orientarea proamericană a actualului guvern eurosceptic de la Varşovia, care ar fi dorit mai degrabă un contract cu o companie din SUA. 

Preşedintele francez, Francois Hollande, şi ministrul său al apărării, Jean-Yves Le Drian, şi-au anulat atunci vizitele oficiale programate în Polonia, în timp ce guvernul de la Paris a anunţat 'revizuirea' întregii cooperări militare cu această ţară'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.