DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Polonia susține aderarea Republicii Moldova la UE: 'Procesul ar trebui să decurgă bazat pe meritocrație'

politico.eu
guvern polonia

Polonia este pregătită să ofere sprijin politic, precum și cunoștințele necesare în efortul Republicii Moldova pe calea spre aderarea cu drepturi depline la UE. Sprijinul urmează a fi acordat atât la nivel bilateral, cât și prin intermediul mecanismelor și instrumentelor relevante europene. Angajamentul se conține în Declarația Comună a Adunării Parlamentare a Republicii Polone și a Republicii Moldova, semnată ieri, la Varșovia de către copreședinții Adunării, Mihail Popșoi și Ryszard Terlecki, anunță serviciul de presă al Parlamentului, conform deschide.md.

Potrivit documentului, Adunarea Parlamentară moldo-polonă apreciază foarte mult decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidat pentru aderarea la UE și crede cu tărie în începerea negocierilor de aderare a țării noastre la UE până la sfârșitul anului curent.

Procesul de aderare a Republicii Moldova ar trebui să decurgă în mod dinamic, bazat pe meritocrație, fără a fi create obstacole artificiale, respectând, în același timp, condițiile ce derivă în mod direct din tratatele UE. În această privință, credem cu tărie că, în urma unei recomandări pozitive a Comisiei Europene, decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cât mai curând posibil va asigura ireversibilitatea parcursului european al Moldovei și va oferi reformelor un impuls sistemic pe termen lung”, se menționează în Declarația aprobată de parlamentarii moldoveni și polonezi.

Documentul condamnă invazia ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și războiul hibrid împotriva Republicii Moldova.

Reuniunea noastră a avut loc în contextul agresiunii militare ruse neprovocate în desfășurare împotriva Ucrainei, care a creat pentru Moldova o situație provocatoare în materie de securitate, fiind, ulterior, atât o victimă indirectă a acestei agresiuni, cât și o țintă sigură a războiului hibrid rusesc care vizează deraierea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, se spune în Declarație.

Polonia și-a declarat sprijinul pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a societății civile și a economiei de piață a Moldovei. Totodată, partea poloneză este pregătită să împărtășească experiența sa în domeniile cibernetic și al apărării, informațional și de siguranță publică. De asemenea, sunt încurajate companiile poloneze și moldovenești din domeniul energetic să se implice într-o cooperare strategică și realistă orientată spre atingerea obiectivelor legate de securitatea energetică, avantajoasă pentru ambele țări. Parlamentarii moldoveni și polonezi au consimțit să dezvolte noi instrumente, inclusiv în domeniul sprijinului financiar pentru IMM-uri, care, împreună cu cele deja existente, vor contribui la consolidarea cooperării economice bilaterale.

Am convenit că există o mulțime de oportunități pentru investiții directe ale companiilor poloneze în economia Republicii Moldova – în sectorul industriei alimentare și agricole, digital și energetic. Prezența economică poloneză de rând cu alți parteneri ar trebui să ofere Moldovei, în timp util, tehnologii avansate, acces deplin la piața europeană, locuri de muncă și, mai presus de toate, perspectivele unei vieți sigure și bunăstare pentru tânăra generație de cetățeni ai Moldovei”, se precizează în Declarația de la Varșovia.

Cea de-a IX-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone a avut loc ieri, la Varșovia. În cadrul reuniunii au fost abordate o serie de subiecte de pe agenda bilaterală și multilaterală, în special securitatea internațională și regională, extinderea UE, asistența poloneză pentru transformarea și modernizarea Moldovei stimulată de investițiile directe poloneze în economia moldovenească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.