Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia susţine îmbunătăţirea relaţiilor dintre SUA şi Rusia

Polonia este perfect de acord ca noul preşedinte american Donald Trump să îmbunătăţească relaţiile Washingtonului cu Moscova, dar nu vrea ca acest lucru să se producă în detrimentul său, a afirmat vineri ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, citat de AFP, potrivit agerpres

"Nu poţi critica pe cineva pentru că vrea să-şi amelioreze relaţiile cu Rusia", a declarat ministrul polonez pe postul de radio particular RMF. "Noi suntem vecini cu Rusia şi am vrea şi noi. Acesta este mesajul nostru către americani: nouă ne convine, dar nu în detrimentul nostru", a explicat şeful diplomaţiei poloneze.

Citeşte şi: Instalarea lui Trump la Casa Albă aduce NORI NEGRI peste Balcani

Aceste declaraţii survin cu o săptămână înaintea instalării la Casa Albă a lui Trump, care şi-a manifestat dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile cu Kremlinul.

Ultimii doi ani au fost marcaţi de o creştere a tensiunilor între Rusia şi Occident fără precedent de la sfârşitul războiului rece, ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Moscova şi a conflictului separatist din Ucraina, notează AFP. Pentru a linişti Polonia şi pe ceilalţi aliaţi din Europa de est, îndeosebi ţările baltice, preşedintele american Barack Obama a trimis în regiune o brigadă blindată formată din circa 3500 de soldaţi, echipată între altele cu tancuri Abrams, a cărei desfăşurare a început săptămâna aceasta. Obama a insistat totodată să fie menţinute sancţiunile împotriva Moscovei pentru acţiunile sale din Ucraina.

Ministrul de externe polonez a mai afirmat vineri că, după alegerile pe care le-a câştigat la "8 noiembrie, Donald Trump a adoptat un comportament raţional, avertizând împotriva Rusiei". Echipa Trump "gândeşte raţional, la fel ca noi, iar viziunea sa asupra lumii şi asupra rivalităţii cu Rusia este similară cu a noastră", a mai remarcat Witold Waszczykowski.

O serie de declaraţii făcute de Donald Trump au provocat nelinişte în Europa de est, şi mai ales cea din care a lăsat să se înţeleagă că ar putea condiţiona aplicarea articolului 5 din tratatul NATO - cel privind solidaritatea aliaţilor în cazul unei agresiuni asupra unui stat membru - de contribuţia ţării în cauză la bugetul Alianţei, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.