Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia UIMEȘTE Europa: O nouă decizie CONTROVERSATĂ a parlamentarilor față de justiție

polonia

Parlamentul polonez, aflat sub controlul conservatorilor, a adoptat joi o nouă lege cu privire la Tribunalul Constituţional, pentru a încerca să soluţioneze criza din jurul acestei instituţii, în timp ce opoziţia afirmă că acest nou text îi va paraliza funcţionarea, informează AFP.

Criza din jurul Tribunalului Constituţional figurează pe agenda întrevederii pe care preşedintele american Barack Obama o va avea cu omologul său polonez Andrzej Duda în marja summitului NATO, care începe vineri la Varşovia.

Citește și: Carla Bruni, soția lui Nicolas Sarkozy, a postat o poză cu ea goală / FOTO

Administraţia americană, precum şi instituţiile europene, şi-au exprimat de mai multe ori îngrijorarea în ceea ce priveşte statul de drept în Polonia, după sosirea la putere, în octombrie, a conservatorilor din partidul Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski.

Pentru a intra în vigoare, textul trebuie să fie adoptat de Senat şi semnat de preşedinte. Potrivit PiS, el pune capăt 'stării de incertitudine juridică' din jurul Tribunalului Constituţional.

Citește și: O elevă de 11 ani a fost violată și șantajată de mai mulți tineri în Suceava

Însă un fost preşedinte al Tribunalului, Andrzej Zoll, estimează că legea va duce la o 'paralizie totală'. 'Puterea legislativă scapă de controlul pe care îl exercită asupra lui puterea judiciară, prin urmare se poate vorbi despre eşuarea statului de drept democratic' (în Polonia), a spus el.

Una dintre dispoziţii prevede ca dosarele în prezent pe rol la Tribunal să fie reluate de la zero, după intrarea în vigoare a noii legi, şi ca problemele înaintate Tribunalului să fie tratate, cu câteva excepţii, în ordinea depunerii lor.

Citește și: Chinezii au început vânătoarea: Au construit cea mai mare ‘armă’ / VIDEO

În opinia deputatei din partea opoziţiei liberale Kamila Gasiuk-Pihowicz, 'ultima instituţie independentă faţă de oamenii politici din PiS şi care avea dreptul să controleze ceea ce face în parlament partidul la putere, tocmai a fost paralizată'.

Comisia Europeană a trecut, la 1 iunie, un nou prag în procedura inedită declanşată împotriva Varşoviei, adresându-i 'un aviz cu privire la statul de drept'. Bruxelles-ul speră să determine puterea conservatoare poloneză să revină asupra reformelor controversate în ceea ce priveşte jurisdicţia constituţională, scrie agerpres.ro.

Citește și: Metallica e prima trupă heavy metal arhivată la Biblioteca Congresului din SUA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.