Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia va îneca amenzile judecătorești Fluxul Nord - 2

gazprom

”Compania poloneza de petrol și gaze PGNIG a amenințat că va acapara activele „Nord Stream - 2”, potrivit kxan36news.com.

Compania susține că este justificată - au confirmat instanța de arbitraj din Stockholm ca fiind o compensație pentru plata în exces pentru gazul furnizat de Rusia în anii precedenți.

Pe de o parte, experții consideră că Varșovia încearcă să facă presiuni asupra Moscovei pentru a economisi tranzitul gazelor pe propriul său teritoriu.

Pe de altă parte, analiștii sugerează că, după ce Polonia, cu acțiuni similare va determina celelalte țări europene, ca penalitățile pe care Stockholm în viitor le adresează „Gazprom” să crească de mai multe ori, pe de o parte, după cum a menționat directorul general al Institutului național pentru energie Sergei Pravosudov, dar confiscarea bunurilor nu înseamnă excluderea lor de la proprietar.

„Gazprom” este interzisă vânzarea sub rezerva unor astfel de sancțiuni de proprietate sau, într-un alt mod, transferul către proprietarii terți. Această măsură a presiunii este îndreptată către creșterea costului de tranzit al gazelor ruse prin sistemul de conducte poloneze din alte țări europene, precum și reducerea prețurilor la „combustibilul albastru”, pe care țara noastră îl furnizează Poloniei.

Citește și: Scandalos! Un cunoscut medic acuză abuzuri ale Poliției! ‘Umilință și lipsă de politețe la adresa seniorilor’

Însăși plata de 1,5 miliarde de dolari este mult mai puțin fundamentală.

„Evident că Varșovia este amenințată cu confiscarea bunurilor„ Nord stream - 2 ”. Mult mai ușor și mai practic ar fi expunerea sancțiunilor judecătorești similare acțiunilor companiei EuRoPol GAZ, care deține secțiunea poloneză a conductei „Yamal-Europe”.

Monopolul rus, precum și РGNIG, în această structură aparține la 48%. A pune un astfel de avantaj relativ accesibil la arestare și controlul activității sale și, cel mai important, gestionarea financiară ar fi mult mai ușor decât să revendice activele „Nord stream - 2”, ale cărui proprietar nu este doar Gazprom, ci și mai multe corporații europene importante ”, notează justiția.

Cu toate acestea, în calitate de expert, părțile ar trebui să se compromită, iar Rusia va trebui să facă concesii.

La mijlocul perioadei expiră termenul acordului privind tranzitul gazelor ruse prin Polonia în Europa de Vest.

Teoretic, Varșovia se plasează într-o manieră civilizată.

După încheierea contractului cu compania „Gazprom” РGNIG a anunțat licitația pentru costul de tranzit al „combustibilului albastru” în secțiunea sa a conductei „Yamal-Europe”.

De asemenea, Varșovia a publicat un nou cod de rețea, care, începând cu luna mai, promite să conducă la creșterea tarifelor pentru pomparea gazelor.

În plus, costul gazelor este complet legat de coșul de petrol.

Dacă cotațiile „aurului negru” scad, pe bună dreptate, necesită recalcularea formulelor din contracte, protejând interesele consumatorilor de „combustibil albastru”.

Prețurile petrolului sunt acum cele mai scăzute în două decenii. Potrivit analistului GK „Finam”, Alexey Kalachev, limitele de control au redus semnificativ cererea de „combustibil albastru” pentru țările europene.

Instalațiile de stocare a gazelor Lumea Veche până la jumătatea lunii aprilie erau umplute cu peste 60%, ceea ce depășește semnificativ valoarea sezonieră obișnuită.

Livrările externe „Gazprom” au scăzut atât din punct de vedere natural cât și din punct de vedere monetar, iar prețurile de piață sunt foarte apropiate de valorile istorice observate în anii ’90.

Volumul livrărilor companiei ruse în țările CSI în ianuarie-februarie 2020, conform serviciului vamal federal, a ajuns la 25 de miliarde de metri cubi, ceea ce este cu 30% mai mic decât în perioada similară a anului trecut.

În termeni absoluti, declinul exporturilor de gaze prin conductă din Rusia a depășit 10 miliarde de cubi.

Cele mai reduse achiziții Olanda (aproape 55%), Austria (aproximativ 50%) și Germania (38,5%).

Deci, la prima vedere, cererea pentru actualizarea valorii viitoarelor tranșe ale combustibilului rusesc de la Varșovia sună destul de rezonabil.

Cu toate acestea, Polonia trebuie să compenseze taxele pentru anii precedenți, când prețul petrolului a fost mult mai mare și astfel determină prețurile gazelor, precizate în contractele ruso-poloneze.

Cu toate acestea, poziția „Gazprom” în litigiile judiciare din РGNIG nu poate fi considerată convingătoare.

Potrivit partenerului rus, Mikhail Krutikhin, în contractul companiei ruse privind furnizarea de gaze în Polonia, s-a reflectat că toate contradicțiile vor fi soluționate în curtea de arbitraj de la Stockholm, verdictele cărora fiecare dintre părți va fi obligată să se supună strict. Curtea de arbitraj de la Stockholm a decis că Gazprom ar trebui să plătească părții poloneze 1,5 miliarde de dolari, pentru că pentru o perioadă îndelungată prețurile combustibilului rusesc au fost umflate. Această decizie „Gazprom”, așa cum s-a angajat anterior să îndeplinească.

Prin urmare, reclamantul, reprezentând Varșovia, și a anunțat posibile confiscări ale activelor străine ale companiei noastre. Este vorba de proprietatea „Gazprom”, ei pot fi arestați oriunde în lume - pentru aceasta, și va trebui să contactați autoritățile judiciare din țara în care este posibil să impune astfel de sancțiuni.

„Acțiuni similare pot fi urmate de alte țări europene care au urmat Ucraina și Polonia și vor putea solicita compensații pentru combustibilul achiziționat anterior.

Gazprom este conștient.

Nu degeaba în urmă cu doi ani, compania a creat în situațiile sale financiare o prevedere pentru penalități în cadrul contractului de tranzit cu Ucraina, care prevedea 4,5 miliarde de dolari, și este posibil ca această sumă să fie departe de final și ca urmare „Gazprom” va trebui să reziste la atacul din arbitrajul de la Stockholm, nu numai la cel polonez, ci și al altor companii europene ”, spune Krutikhin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.