Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia va rectifica bugetul pe 2020 în lunile următoarele, dar nu se grăbeşte

rectificare bugetara

Bugetul pe acest an al Poloniei ar putea fi rectificat în următoarele două-trei luni, moment la care va fi luată şi o decizie cu privire la cât de mare va fi deficitul bugetar, având în vedere măsurile adoptate pentru a contracara pagubele economice provocate de coronavirus, a declarat luni ministrul de Finanţe, Tadeusz Koscinski, transmite Reuters.

De asemenea, Tadeusz Koscinski a făcut un apel către Uniunea Europeană să analizeze modalităţile prin care pot fi strânşi bani pentru combatere coronavirusului în afara bugetelor naţionale şi cum pot fi utilizate resursele UE în acelaşi scop, transmite Agerpres.

"Nu credem că rectificarea bugetară este o chestiune urgentă. Bugetul adoptat de parlament este unul echilibrat, avem o datorie redusă şi ne-am asigurat aproximativ 90% din necesarul de împrumuturi pentru acest an", a spus ministrul polonez de Finanţe.

Parlamentul de la Varşovia a aprobat un buget pe 2020 care prevede un deficit zero. Cu toate acestea, eforturile pentru combaterea pandemiei de coronavirusului au forţat autorităţile publice să aloce fonduri pentru lupta cu virusul şi a ajuta firmele şi cetăţenii, încetinind economia.

"Cu toate acestea, mă aştept ca în următoarele două trei luni bugetul să fie rectificat şi atunci va fi luată o decizie cu privire la cât de mare va fi deficitul bugetar" a spus Tadeusz Koscinski. "Se pune întrebarea dacă este posibil să decidem imediat cu privire la un deficit mare? Şi ce se întâmplă dacă revenirea din criză va fi una în formă de L, mai degrabă decât una în formă de U? În acest caz, nu putem să ne folosim toată muniţia deodată", a apreciat ministrul polonez de Finanţe.

Citește și: VIDEO Cum să îţi faci acasă o mască de protecţie împotriva COVID-19

Tadeusz Koscinski a recunoscut că este posibil ca Polonia să intre în recesiune în acest an, dezvăluind că Guvernul de la Varşovia pregăteşte un al doilea "scut de măsuri anticriză", care prevede noi ajutoare pentru firmele mici şi mijlocii.

De asemenea, Koscinski a spus că Polonia sprijină eforturile Uniunii Europene destinate combaterii pandemiei dar a avertizat că povara finanţării nu ar trebui să cadă pe bugetele naţionale. Oficialul polonez a adăugat că există deja unele idei cu privire la modul în care pot fi utilizate resursele proprii ale UE, apreciind că acestea ar trebui utilizate în primul rând.

"De exemplu o taxă pe tranzacţiile financiare, sau o taxă digitală. Trebuie să ne bazăm în primul rând pe aceşti bani şi abia apoi să neîndreptăm spre resursele statelor", a spus Koscinski, care a prezentat aceste propuneri într-o scrisoare trimisă instituţiilor europene. "Acelaşi lucru este valabil pentru paradisurile fiscale. Foarte mulţi bani sunt transferaţi în afara ţării şi merg spre paradisuri fiscale. Aceşti bani ar trebui să rămână în interiorul ţării şi să fie utilizate pentru a combate efectele coronavirusului, inclusiv să ajute afacerile de familie", a adăugat ministerul polonez de Finanţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.