Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia vrea despăgubiri pentru ororile comise de nazişti: suma uriașă cerută Germaniei

tadviser.com

Şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a reclamat marţi "despăgubiri financiare" din partea Berlinului pentru atrocităţile naziştilor, reluând astfel cererile de reparaţii formulate de guvernul anterior de la Varşovia, notează AFP, citat de Agerpres.

Sikorski, aflat în funcţie de la jumătatea lui decembrie în noul guvern polonez pro-european, a efectuat prima sa vizită la Berlin de la preluarea mandatului pentru a se întâlni cu omoloaga sa, Annalena Baerbock.

Intervievat de televiziunea germană Welt TV după întâlnirea sa cu Annalena Baerbock pe tema despăgubirilor cerute de precedentul guvern naţionalist conservator pentru ororile comise de nazişti, Sikorski a ţinut să sublinieze: "ceea ce a făcut Germania Poloniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost teribil şi crud".

Ar fi util ca Germania "să găsească o modalitate creativă de a exprima această suferinţă, de a-şi exprima regretul şi de a face ceva bun pentru persoanele care au supravieţuit acelei perioade", a adăugat el.

"Şi această reflecţie etică asupra trecutului ar urma să se traducă apoi printr-o compensaţie financiară", a continuat ministrul polonez. El nu a precizat cuantumul acestei despăgubiri.

Suma cerută Germaniei

Chestiunea despăgubirilor a afectat relaţiile deja foarte tensionate dintre Berlin şi precedentul guvern naţionalist conservator polonez, care a evaluat la o mie trei sute de miliarde de euro suma cerută Germaniei.

Germania consideră că Polonia a renunţat la reparaţiile de război în 1953 şi a confirmat această renunţare în mai multe rânduri. Berlin a opus aceleaşi argumente cererilor de reparaţii ridicate în trecut de Grecia şi Italia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.