Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia vrea să-şi rezerve opţiunea de a-i reţine pe migranţi în tabere la frontiere

polonia

Polonia lucrează la un proiect legislativ care i-ar permite să-i reţină pe solicitanţii de azil în tabere situate în zona de frontieră, a anunţat joi ministrul polonez de interne Mariusz Blaszczak, citat de agenţia Reuters. Ministrul polonez a argumentat că o astfel de politică - deşi criticată de Organizaţia Naţiunilor Unite - s-a dovedit utilă în Ungaria şi a subliniat că "scenariul negativ ar fi un val de migraţie care să traverseze Polonia".

Polonia, Ungaria şi alte state membre ale Uniunii Europene din centrul Europei se opun planului Comisiei Europene privind redistribuirea în interiorul blocului comunitar a imigranţilor proveniţi din Africa şi Orientul Mijlociu. Totuşi, spre deosebire de Ungaria, Polonia - care anul trecut a emis peste un milion de permise de muncă pentru ucraineni - nu a fost luată cu asalt de mii de imigranţi din Africa şi Orientul Mijlociu.

Ministrul polonez de interne a explicat joi pentru televiziunea de stat că misiunea sa este de a "garanta siguranţa polonezilor" şi că polonezii trebuie să fie "pregătiţi şi pentru scenariul negativ (al sosirii unui val migrator), care să sperăm că nu se va întâmpla". Întrebat pe postul Radio Zet dacă ar fi de acord cu plasarea migranţilor în tabere de containere încercuite cu sârmă ghimpată, Mariusz Blaszczak a replicat că "este vorba de o idee pentru situaţii de urgenţă, care a dat rezultate bune în Ungaria".

Ungaria a adoptat în martie o lege privind reţinerea imigranţilor în tabere situate la graniţă, măsură criticată de ONU, care susţine că încalcă legislaţia UE şi că va avea un "impact fizic şi psihologic îngrozitor" asupra solicitanţilor de azil, aminteşte Reuters. Ministrul polonez a reiterat că acceptarea de imigranţi conform planului UE privind relocarea acestora poate prezenta riscuri de securitate pentru ţara sa. Potrivit lui, "în Polonia nu au existat atacuri teroriste pentru că Polonia a denunţat o decizie a guvernului precedent de a accepta sute de migranţi numiţi refugiaţi", conform Agerpres.

Planul de relocare a migranţilor a fost decis de liderii statelor UE în septembrie 2015 în pofida faptului că Ungaria, Cehia, Slovacia şi România au votat împotriva sa. Deşi în general s-a opus acestui mecanism, Polonia a votat în cele din urmă alături de majoritatea ţărilor membre în favoarea lui, în timpul guvernului precedent, cu orientare de centru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.