Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poluarea a atins niveluri uriașe în capitala Indiei, iar aerul a devenit periculos de respirat

poluare india

Poluarea a atins cote uriașe în capitala Indiei, iar aerul a devenit periculos de respirat

Calitatea aerului în capitala Indiei s-a înrăutăţit luni când nivelurile de poluare au ajuns la cel mai ridicat nivel din acest an după ce vânturile slabe din sezonul rece alături de incendieri ale unor mirişti în statele învecinate au dus la reapariţia episodului anual de poluare severă, informează Reuters, conform Agerpres.

New Delhi este cea mai poluată metropolă şi, drept rezultat, media de viaţă este mai mică aici cu peste 10 ani, a afirmat în august Institutul de Politică Energetică al Universităţii din Chicago, adăugând că India este responsabilă pentru 59% din creşterea poluării la nivel global începând din 2013.

''New Delhi se confruntă cu cele mai grave niveluri de poluare din acest sezon şi este puţin probabil ca situaţia să se îmbunătăţească în următoarele zile'', a declarat un înalt oficial din cadrul sistemului de monitorizare SAFAR al Ministerului de Ştiinţe ale Pământului.

Guvernul de la New Delhi a lansat o campanie împotriva prafului pentru a sista poluarea, impunând restricţii ce vizează lucrările din domeniul construcţiilor şi a trimis în zonă dispozitive care stropesc cu apă în încercarea de eliminare a prafului din atmosferă.

Cu toate acestea, indexul calităţii aerului (AQI) în acest oraş de 20 de milioane de locuitori, unde puţine persoane utilizează aparate de purificare a aerului sau poartă măşti de protecţie, a crescut la 346 pe o scară de 500, indicând o calitate ''foarte slabă'' a aerului, potrivit Sistemului pentru Calitatea Aerului şi pentru Prognoze Meteorologice şi Cercetare al ministerului.

Un nivel care depăşeşte 60 este considerat nesănătos.

În unele zone din oraş, AQI a depăşit pragul de 400, indicând niveluri ''severe'' de poluare, potrivit unor date guvernamentale.

Indexul măsoară nivelurile de particule atmosferice PM2.5 care, prin inhalare, pot ajunge adânc în plămâni şi pot provoca afecţiuni mortale cum ar fi boli cardiovasculare şi cancer.

Arderea miriştilor în statele învecinate, deşi practicată mai puţin decât anul trecut, a contribuit la poluarea capitalei, a precizat oficialul SAFAR, adăugând că vânturile slabe duc la agravarea problemei.

Cele peste 10 milioane de vehicule din capitală, mai multe decât în alte oraşe din India, agravează problema din cauza gazelor de eşapament pe care le emit.

''Mă confrunt cu probleme respiratorii. Simt ca şi cum aş avea ceva blocat în gât'', a povestit Om Prakash Singh, un rezident.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.