Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poluarea aerului contribuie la creşterea rezistenţei la antibiotice (studiu)

MedicHub
Antibiotice

Poluarea aerului contribuie la creşterea rezistenţei la antibiotice, care reprezintă o ameninţare semnificativă pentru sănătatea umană la nivel mondial, sugerează un studiu citat de The Guardian, scrie news.ro.

Analiza, care utilizează date din peste 100 de ţări pe parcursul a aproape două decenii, indică faptul că poluarea atmosferică crescută este legată de creşterea rezistenţei la antibiotice în toate ţările şi pe toate continentele.

De asemenea, studiul sugerează că legătura dintre cele două s-a consolidat în timp, creşterea nivelului de poluare a aerului coincizând cu creşteri mai mari ale rezistenţei la antibiotice.

„Analiza noastră prezintă dovezi puternice că nivelurile crescânde de poluare a aerului sunt asociate cu un risc crescut de rezistenţă la antibiotice”, au scris cercetătorii din China şi Marea Britanie. „Această analiză este prima care arată modul în care poluarea aerului afectează rezistenţa la antibiotice la nivel global”. Concluziile lor sunt publicate în revista Lancet Planetary Health.

Un fenomen global

Rezistenţa la antibiotice este una dintre ameninţările cu cea mai rapidă creştere la adresa sănătăţii globale. Ea poate afecta persoane de orice vârstă din orice ţară şi ucide deja 1,3 milioane de oameni pe an, potrivit estimărilor.

Principalii factori determinanţi sunt în continuare utilizarea greşită şi excesivă a antibioticelor, care sunt folosite pentru a trata infecţiile. Dar studiul sugerează că problema este agravată de creşterea nivelului de poluare a aerului.

Studiul nu a analizat motivele ştiinţifice pentru care cele două ar putea fi legate. Dovezile sugerează că particulele PM2,5 pot conţine bacterii rezistente la antibiotice şi gene de rezistenţă, care pot fi transferate între medii şi inhalate direct de către oameni, spun autorii.

Un posibil scenariu indică faptul că, dacă nu s-ar modifica politicile actuale privind poluarea atmosferică, până în 2050 nivelurile de rezistenţă la antibiotice la nivel mondial ar putea creşte cu 17%. Numărul anual de decese premature legate de rezistenţa la antibiotice ar putea creşte la aproximativ 840 000.

Studiul a fost unul observaţional, deci nu a putut dovedi cauza şi efectul. Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe investigarea mecanismului care stă la baza modului în care poluarea aerului afectează rezistenţa la antibiotice, au spus ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.