Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pompeo asigură Partidul Comunist chinez că Washingtonul păstrează contactul cu Phenianul după summitul eşuat Trump-Kim

www.realitatea.net
Donald Trump Kim Jong Un

China a îndemnat vineri să se discute la ONU despre o ridicare a sancţiunilor economice impuse Coreei de Nord, după eşecul summitului de la Hanoi între preşedintele american Donald Trump şi disctatorul nord-coreean Kim Jong Un, relatează AFP potrivit news.ro.

Atât Statele Unite, cât şi Coreea de Nord ”apreciază că ridicarea sancţiunilor este un element important în procesul denuclearizării”, a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang.

”Aceste două dosare (ridicarea sancţiunilor şi dezarmarea nucleară) trebuie să fie abordate în mod simultan şi rezolvate împreună”, a subliniat el într-o conferinţă de presă obşinuită.

Coreea de Nord a propus vineri noi discuţii Statelor Unite, după eşecul spectaculos al summitului Trump-Kim în Vietnam, care s-a încheiat joi fără declaraţia comună prevăzută iniţial.

Donald Trump a dat vina eşecului pe Phenian, afirmând că delegaţia nord-coreeană a cerut ridicarea tuturor sancţiunilor.

Însă Nordul a anunţat că a cerut doar o ridicarea ”parţială”.

Subliniind ”evoluţia pozitivă a situaţiei în peninsulă, mai ales măsurile nord-coreene în domeniul denuclearizării”, Lu Kang a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU ”să angajeze discuţii” pe tema sancţiunilor.

Este necesar ca ONU ”să ajusteze sancţiunile conform principiului reciprocităţii sincrone”, a sugerat el.

De asemenea, însărcinatul cu probleme diplomatice de cel mai înalt rang în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC) Yang Jiechi a discutat vineri, la telefon, cu secretarul de Stat american Mike Pompeo, a anunţat într-un comunicat Ministerul chinez de Externe.

Pompeo a dat asigurări că Washingtonul va păstra contactul cu Phenianul şi ”apreciază mult rolul pozitiv jucat de China în problema peninsulei coreene”, precizează Beijingul în comunicat.

Yang Jiechi i-a îndemnat pe americani şi nord-coreeni ”să continue să facă progrese în negocierile de pace” şi a dat asigurări că Beijingul ”va continua să joace un rol constructiv”.

Kim Jong Un, care se află într-o vizită oficială până sâmbătă, urmează să ia trenul către ţara sa, prin China.

Însă există în continuare îndoieli cu privire la o eventuală întâlnire a lui Kim cu preşedintele chinez Xi Jinping, cu care s-a întâlnit în patru rânduri în ultimul an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.