Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponderea negocierilor în care părţile acceptă soluţia conciliatorilor a scăzut la 80%

impacare intelegere

În anul 2020 au fost deschise 433 de negocieri între consumatori şi bănci/IFN-uri, în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB), potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Dintre acestea, în raport cu băncile, s-au finalizat până acum 223 de negocieri cu împăcarea părţilor, iar în 51 de cazuri nu s-a ajuns la un rezultat agreat de ambele părţi.

În raport cu IFN-urile au fost deschise doar 13 dosare de negociere, iar în 8 dintre acestea părţile nu s-au împăcat. Cauza principală (65%) pentru care negocierile au eşuat o reprezintă refuzurile venite din partea consumatorilor.

În 25% dintre cazuri, băncile au refuzat propunerea conciliatorilor, iar în 10% ambele părţi au declinat propunerea de soluţionare dată de conciliatori. Astfel, dacă anul trecut în 85% dintre negocieri părţile acceptau soluţia dată de conciliatori, ponderea a scăzut la 80% în acest an, tendinţa fiind observată în ultimele luni.

LISTA celor 49 de țări care intră în zona galbenă: se impune carantina pentru o perioadă de 14 zile

CSALB oferă câteva exemple de cazuri în care negocierea a eşuat după ce consumatorii au refuzat soluţiile date de conciliatori.

După negocierea care avea ca obiect reechilibrarea a două contracte de creditare, conciliatorul a propus părţilor conversia ambelor credite din CHF în lei, cu un discount de 17,5% pentru un credit din anul 2008 şi de 25% pentru un credit din 2007. În urma conversiei dobânda aferentă ambelor credite urma să fie IRCC + 3,5%, însă consumatorul a refuzat propunerea.

Un alt caz a vizat Reducerea comisionului de administrare de la 0,12% la 0,06%, ceea ce ar însemna o economie de 1.050 de CHF. Acordul includea şi posibilitatea restructurării creditului dacă respectivul consumator ar fi întâmpinat probleme financiare.

Într-un dosar de conciliere în care părţile au ajuns după executarea silită a imobilului, consumatorul a refuzat soluţia de reducere cu 50% a sumei rămase de achitat şi reeşalonarea diferenţei pe o perioadă de 7 ani, cu dobândă zero. Reducerea de 50% oferită de bancă reprezenta suma de 41.100 lei.

Altă dată, consumatorul, fost angajat al băncii cu care a negociat în cadrul CSALB, a solicitat anularea comisionului de administrare perceput lunar (aproximativ 40 de euro/lună) şi restituirea lui din 2008 până în prezent. Banca a acceptat eliminarea acestui comision doar pentru o perioadă de 12 luni, motiv pentru care consumatorul a refuzat soluţia propusă.

În cazul încercărilor de soluţionare directă dintre un consumator şi o bancă comercială (fără parcurgerea etapelor unei concilieri în cadrul CSALB), un consumator a refuzat o ofertă de aproximativ 60.000 de CHF, preferând să se adreseze instanţei pentru soluţionarea litigiului cu banca, potrivit informaţiilor transmise de instituţia de credit.

Există şi situaţii când nota de soluţie este refuzată de comercianţi. Cel mai frecvent acest lucru se întâmplă în cazul IFN-urilor. În cazul unei cereri în care consumatorul solicita restituirea comisionului de administrare, precum şi ajustarea dobânzii, conciliatorul a propus mai multe măsuri: dobândă fixă, restituirea comisionului de acordare credit în valoare de 2.500 de CHF prin diminuarea soldului actual, restituirea comisionului de administrare şi eliminarea lui pe viitor. Deşi consumatorul a acceptat propunerea conciliatorului, reprezentanţii IFN-ului au transmis că nu pot face concesiile propuse de conciliator deoarece comisioanele aferente creditului sunt legale şi nu se justifică eliminarea lor.

"Fac un apel către consumatori să nu se mai raporteze la alte cazuri soluţionate în cadrul CSALB deoarece fiecare caz este particular, la fel cum şi băncile se raportează la fiecare consumator în mod diferit. Vă reamintim că recordurile valorice înregistrate în urma concilierilor reprezintă sume şterse din soldul unor consumatori aflaţi în situaţii sociale şi financiare extrem de dificile. Recomand realism şi echilibru faţă de aşteptările pe care le au consumatorii de la bănci şi o analiză atentă înainte de a refuza propunerea venită din partea conciliatorilor", a afirmat Alexandru Păunescu, preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB

Acesta recomandă clienţilor să se gândească în primul rând la faptul că nu toţi consumatorii care trimit cereri către CSALB ajung să negocieze cu băncile, dar şi la faptul că, refuzând o ofertă pe care o consideră insuficient de favorabilă lor, rămân doar cu alternativa instanţei, acolo unde costurile de timp şi de bani sunt incomparabil mai mari.

"Pentru bănci ar fi necesară o disponibilitate mai mare pentru negociere în cadrul Centrului şi o adaptare a ofertelor la fiecare caz analizat. Reprezentanţii băncilor care participă la concilieri trebuie să aibă mandate mai permisive, pregătindu-ne astfel pentru ceea ce s-ar putea întâmpla la începutul anului viitor când vor înceta toate efectele reglementărilor care au stabilit amânarea plăţii ratelor. Ne aşteptăm ca anul viitor să înregistrăm mai multe cereri de negociere, iar băncile trebuie să fie pregătite pentru acest fapt", a continuat Păunescu.

CSALB este o entitate înfiinţată ca urmare a unei Directive europene şi intermediază gratuit şi în mai puţin de trei luni negocierea dintre consumatori şi bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare.

Consumatorii din orice judeţ al ţării pot trimite cereri către Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator.

CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialişti în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înţelegerea părţilor are puterea unei hotărâri în instanţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.