Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta despre afirmaţiile lui Iohannis privind noul Cod fiscal: Nu mă aşteptam, am rămas uimit

cod fiscal

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri seara, că nu se aştepta la "criticile" pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a exprimat cu privire la noul Cod fiscal, document aflat la Preşedinţie spre promulgare, şi a adăugat că prin afirmaţiile sale şeful statului ar putea reprezenta opiniile unor analişti din afara ţării care consideră că României îi merge pre bine în acest moment.

Vezi și: Iohannis critică dur noul Cod Fiscal. Când va lua o decizie

"Sincer, nu. Şi acum, dincolo de chestiuni personale, aceasta este o chestiune foarte important. Codul fiscal,de fapt, defineşte, o anumită structură economică şi bugetară a României. Nu a apărut peste noapte, nu a fost adoptat alaltăieri, ştiţi, ca ieri, sau astăzi, să zică domnul preşedinte ceva. A fost discutat un an de zile, a fost în discuţii cu Banca Mondială, experţi, încă vreo jumătate de an am discutat cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României (...) a fost în Parlament, a fost adoptată în unanimitate în comisiile de buget-finanţe, Senat, Camera Deputaţilor, a fost trimisă la promulgare, a fost prezentat Comisiei Europene, FMI, peste tot, deci vorbim de un document extrem de important şi care nu a apărut peste noapte", a afirmat premierul, la postul B1 TV. 

Întrebat dacă prin criticile sale privind efectele aplicării noului Cod fiscal şeful statului a reprezentat voci ale PNL, Ponta a spus: "Nu, PNL a votat acest Cod fiscal. Eu cred că reprezintă în aceste critici, nu ştiu, analiştii din afara ţării care zic: 'domn'e, România asta merge prea bine, ia să...'". 

Ponta a adăugat că principalele prevederi ale noului Cod fiscal sunt cunoscute "nu doar de specialiştii în economie sau de către analişti", ci şi de către cetăţeni. "Cred că fiecare cetăţean, dacă faceţi un sondaj ştie: 'da, domn'e se reduce TVA de la 24 % la 19%, se scoate acciza la carburant şi se scad'...Deci, sigur că am fost uimit, pentru că dacă preşedintele ar fi avut ceva... ba, la un moment dat a zis chiar că e un cod al lor, e al PNL-ului, nu e al meu, a zis e un Cod foarte liberal. Deci nu a aflat ieri de Codul fiscal. (...) Deci nu e o chestie care a apărut peste noapte, ci e o chestiune clară", a spus premierul. 

Întrebat despre anumite îngrijorări europene exprimate în legătură cu efectele aplicării noului Cod fiscal, Ponta a spus: "Din România nu e nicio îngrijorare". De asemenea, cu privire la faptul că guvernatorul BNR a vorbit, miercuri, 'ponderat' despre noul Cod fiscal, Ponta a spus: "Întotdeauna vorbeşte ponderat, domnul Isărescu e un om foarte ponderat, şi e normal". 

Premierul s-a declarat de acord cu spusele guvernatorului BNR că macrostabilitatea pe care România a dobândit-o este şi reversibilă. "Sunt total de acord, dar ideea este următoarea. Într-o societate democratică cum ar trebui să fie România, nu ştiu dacă e, sper să fie, un act de asemenea importanţă care a fost dezbătut un an de zile (...) să-l oprim acum ? Mi se pare ceva imposibil de explicat, adică...", a spus Ponta. 

El a mai spus că din partea FMI şi a celorlalţi parteneri internaţionali referirea la noul Cod fiscal a fost aceea ca Guvernul să rămână "în cifrele mari". 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că în noul Cod fiscal s-a strecurat aprecierea că ar revoluţiona finanţele României, subliniind că nu ar trebui să existe preocupare doar pentru scăderea taxelor, ci şi pentru maniera în care se realizează aceasta. 

"Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României prin simpla reducere a unor impozite. Cred că nu ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică", a afirmat şeful statului la BNR, cu prilejul lansării emisiunii numismatice "150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand", arătând că în aceste zile analizează Codul fiscal pentru a decide asupra oportunităţii promulgării actului normativ. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.