DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ponta ofera avantaje, Petrom si Rompetrol ii baga sute de mii de euro familiei sale in conturi

petrom ponta

Premierul Victor Ponta este acuzat ca prin masurile adoptate, sau prin cele pe care nu le-a adoptat desi s-a angajat ca o va face a favorizat firme ca Petrom si Rompetrol de pe urma carora au profitat chiar firmele familiei sale.

Ponta a promis in 2012 cresterea redeventelor aferente exploatarilor minerale si crearea unui fond din venituri de acest tip pentru a finanta proiecte de investii si pensii. . Cu toate acestea, în ciuda promisiunilor, la finele anului 2014 s-a decis să se mai amâne cu un an renegocierea redevențelor, deci companiile au mai câștigat un an de redevențe mici, in ciuda faptului ca nivelul redeventelor stabilit pe 10 ani expria in 2014.

În prezent, companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Ce inseamna aceste cifre? O comparatie simpla vorbeste de la sine:

Statul incaseaza anual din redevente: 1 miliard de RON

Petrom a inregistrat in 2013 un profit de 1 un miliard de EURO

Premierii României și Petrom

Grupul OMV-Petrom a gasit strategia perfecta de a se pune la adapost indiferent cine detine Puterea astfel:

* Fiul lui Nicolae Vacaroiu (fost premier) Mihai, a primit monopolul pe distribuția în rețeaua de benzinării PETROM a gumei de mestecat, țigărilor, dulciurilor și altor produse consumabile.

* Sotia lui Mihai Răzvan Ungureanu (si el fost premier), după cum au descoperit jurnaliștii RISE PROJECT, a primit aproape o sută de mii de euro pentru serviciul de a fi făcut parte dintr-un consiliu consultativ al Petrom. Nici un alt membru al acelui consiliu nu a mai primit o asemenea sumă, și nu se știe ce anume a prestat dna Ungureanu, pe câte zile și la ce tarif, într-un an când lucra full time la spitalul Fundeni.

* A venit acum randul lui Victor Ponta. El a fost direct implicat in afaceri cu Petrom, fiind asociat si administrator al firmei SIECO cu care Petrom a avut mai multe contracte. Ponta s-a retras din firma in 2002, dar firma de contabilitate a familiei premierului, EXFIN 2000 SRL, din acționariatul cărora fac parte mama lui Victor Ponta (Cornelia Naum) și sora lui Victor Ponta (Alexandra Herțanu) și unde lucrează fosta soție a lui Victor Ponta (Roxana Ponta), și-a stabilit punctul de lucru chiar în cadrul firmei SIECO SRL.

Relatia dintre familia Ponta si Petrom continua prin intermediul cumnatului premierului Hertanu Iulian care a fost actionar majoritar la firma Grossmann Engineering Group pana in mai 2014. Firma a derulat mai multe contracte cu compania Petrom de-a lungul vremii. Iulian Herțanu este căsătorit cu una dintre surorile lui Victor Ponta, Alexandra.

Relațiile contractuale Petrom-Grossmann Engineering Group au continuat inclusiv în 2012, în perioada când Victor Ponta devenise premierul României. Doar 2011 Grossmann a avut contracte în valoare de 1 milion de euro cu compania Petrom, etimarile indicand ca o treime din acestea provin de la afacerile cu Petrom.

Nu doar că familia Ponta avea astfel un partener de afaceri profitabil în Petrom, dar Victor Ponta l-a numit ca șef al Departamentului pentru Energie din Guvernul Ponta pe Răzvan Nicolescu, directorul de Afaceri Publice si Reglementare al OMV Petrom SA ( 2008- 2014), remunerat de Petrom cu 253.197 de lei în 2013. Una din principalele sale răspunderi urma să fie negocierea din partea României a respectivelor redevențe amânate.

Familia lui Ponta, afaceri cu Rompetrol

O altă firmă a familiei premierului, Hertanu Projects SRL, fondată în 2004 de același cumnat al actualului premier, Herțanu Iulian (95% din părțile sociale) și de mama lui Ponta, Cornelia Naum (5% din părțile sociale), cu sediul social în apartamentul în care a crescut Victor Ponta, cel de lângă Gara de Nord, de pe bulevardul Dinicu Golescu, a fost parteneră de afaceri cu Rompetrol începând cu 2007. Rompetrol a antamat serviciile de publicitate ale Herțanu Projects SRL atât în perioada în care Dinu Patriciu era acționar majoritar al companiei, cât și ulterior, când Rompetrol a fost achiziționată de Kaz Munai Gaz. Ca dovadă, în Semestrul II din 2007, Herțanu Projects a încasat de la Rompetrol 31.733 lei, conform documentelor fiscale ale firmei (însă nu e unica încasare).

Ulterior, în ianuarie 2014, în ciuda avizului negativ dat de Curtea Constituțională a României și de Președinția României, Victor Ponta a șters printr-o semnătură, jumătate de miliard de dolari din datoria Rompetrol . El l-a pus negociator în relația cu Rompetrol pe subiectul ștergerii datoriilor pe Gabriel Dumitrașcu. Numele lui Dumitrașcu apare la începutul anilor 2000 în afacerea Roșia Montană, aflându-se la conducerea RMGC între 2001 și 2005.

O investigatie realizata de Romania Curata

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.