Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta ratează oportunitatea de a acoperi cea mai mare pierdere a economiei româneşti din criză

revista presei

Ziarul Financiar:

România are nevoie ”disperată” în acest moment de creşterea masei salariale, care a pierdut în criză câte 7 miliarde de euro în fiecare an, adică 42 de miliarde de euro până acum. În 2008 România avea o masă salarială anuală de 60 de miliarde de euro, iar acum are de 53 de miliarde de euro. Aceasta este cea mai mare lovitură primită de economia românească şi care nu se recuperează. Dacă PIB-ul şi-a revenit la nivelul din 2008, masa salarială nu şi-a revenit deloc. Din acest motiv consumul, adică cererea internă, îşi revine atât de greu, ceea ce menţine afacerile interne, care sunt deţinute în special de companiile româneşti, la o cotă de avarie, supraîndatorate şi cu spatele atât la bancă, stat şi furnizori în fiecare zi. Economia românească are mai mult nevoie de creşterea masei salariale, care în acest moment nu se poate face decât prin două măsuri administrative – creşterea şi mai accelerată a salariului minim şi scăderea taxelor pe forţa de muncă – şi mai puţin de scăderea TVA, fie şi la alimente.În criză populaţia şi-a reglat consumul de alimente, ştie cât poate consuma şi cât plăteşte. Ceea ce nu apucă să regleze, pentru că piaţa forţei de muncă a scăzut şi a devenit mai puţin concurenţială, a fost salariul... Dacă guvernul Ponta vrea să impulsioneze economia, cea mai bună şi cea mai eficientă mişcare ar trebui să fie creşterea salariilor mici şi mijlocii prin majorarea mai accelerată a salariului minim pe economie şi scăderea taxelor pe forţa de muncă. Atunci cei care s-ar încadra în această categorie ar vedea, la finalul fiecărei luni, că au mai mulţi bani în portofel, pe care îi pot cheltui cum vor ei şi nu neapărat numai pe mâncare. Guvernul Ponta ar trebui să se uite la două măsuri pe care le-a luat până acum şi ce efecte au avut deja în economie:  creşterea salariului minim de la 700 de lei la 975 de lei acum şi la 1.050 de lei din iulie a dus la creşterea consumului intern, ceea ce a ridicat economia; scăderea TVA-ului la pâine de la 24% la 9% a adus scăderea preţurilor la pâine numai în primele două luni, după care preţurile au revenit la nivelul când produsele erau taxate cu un TVA de 24%. România are mai multă nevoie de creşterea salariilor decât de scăderea TVA.

Digi24:

Românii vor fi obligaţi, de luna viitoare, să treacă pe la bănci dacă au de încasat sau de plătit peste 50.000 de lei către o altă persoană. Cei care nu o fac vor plăti o amendă în valoare de 10% din suma care depăşeşte acest plafon. Limitări au fost puse şi tranzacţiilor între firme. Analiştii economici spun că noile reglementări vor duce la scăderea evaziunii fiscale. Românii, pe de altă parte, sunt nemulţumiţi că trebuie să plătească și comision băncilor... Anul trecut românii au scos de la bancomate peste 122 de miliarde de lei, în creştere faţă de 2013. Şi asta pentru că cei mai mulţi preferă să plătească pentru bunuri şi servicii cu banii jos. Au folosit cardul direct la comercianţii pentru plata a doar 23,5 miliarde de lei, o sumă de 5 ori mai mică. Italia a limitat tranzacţiile in numerar la 1.000 de euro pentru rezidenti, înca din 2011. În Spania sunt interzise, încă de acum 3 ani, tranzactiile in numerar care depasesc 2.500 de euro.

Mediafax:

Trupele ruse de Apărare Aerospaţială au detectat o nouă reţea de sateliţi de spionaj programaţi pentru supravegherea teritoriului Federaţiei Ruse, a anunţat duminică şeful Comandamentului Spaţial rus, generalul Oleg Maidanovici. Recent, specialiştii Centrului principal de cercetare spaţială au detectat o nouă constelaţie de sateliţi de recunoaştere. Această constelaţie a fost creată în vederea supravegherii materialelor de pe teritoriul Federaţiei Ruse", a anunţat generalul Maidanovici pentru postul de televiziune Zvezda, fără a preciza ţările implicate în această acţiune. În prezent, Centrul principal de cercetare spaţială supraveghează peste 20.000 de sateliţi. Acest centru are ca misiune înregistrarea tuturor dispozitivelor care se deplasează pe orbită.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.