Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta si 'blestemul' doctoratului. Premierul tradat de propriul ministru?

doctorat

Este deja de notorietate faptul ca premierul Victor Ponta incearca sa scape de 'blestemul' propriului doctorat pe care a fost acuzat ca a plagiat. El a facut o cerere de renuntare la doctorat, n-a functionat. A facut si o ordonanta de urgenta de renuntare la doctorat - nici aceasta n-a functionat.

Motivul pentru care ordonanta n-a functionat este pentru ca Ministrul Educatiei a refuzat sa faca un ordin de ministru prin care sa stabileasca procedura prin care se poate renunta la doctorat. Astfel in lipsa acestei reglementari Victor Ponta nu poate scapa o data pentru totdeauna de doctorat. Mai mult decat atat, ministrul spune ca asteapta ca ordonanta sa treaca de Parlament. In cazul in care ea va fi acceptata, atunci va emite si el ordinul de ministru necesar. Cu alte cuvinte doctoratul lui Ponta a ajuns la mana Parlamentului.

Nu poţi să renunţi la titlul de doctor pentru că ordonanţa spune că procedura de revocare va fi promovată printr-un ordin de ministru. Până când nu apare această procedură de revocare aprobată prin ordin de ministru nu poţi renunţa. Iar această procedură de revocare aş vrea să o iniţiez după ce Ministerul Educaţiei s-a asigurat că şi Parlamentul are aceeaşi viziune. Dacă va avea o opţiune diferită şi va anula această iniţiativă, sigur că procedura de revocare rămâne fără obiect.

Nu pretind că nu putem greşi, dar în cazul în care am greşit sunt sigur că în Parlament acest lucru va putea fi amendat. De aceea, am preferat să nu promovez metodologia de revocare prin ordin de ministru a titlului de doctor până când Parlamentul nu confirmă dacă iniţiativa a fost corectă din toate punctele de vedere sau nu”, a explicat ministrul Educatiei Sorin Campeanu, la Gandul Live.

Ministrul Educatiei, care ar putea parea ca ii pune bete in roate premierului prin refuzul sau de a emite acel ordin de ministru, sustine ca nu a discutat cu Victor Ponta privind renuntarea la doctorat, iar prevederea ar fi fost introdusa in ordonanta nu la presiunea premierului ci la presiunea mass-media.

Nu am discutat despre ordonanţă cu dumnealui (Victor Ponta - n.r.), (...) În primul rând, vreau să fac o precizare foarte importantă: ordonanţa nu are o singură prevedere, ordonanţa are şase prevederi care privesc sistemul de educaţie. Deci, alături de aceste prevederi, existând o solicitare de renunţare la titlu, solicitare care a generat o presiune, presiune mai mare decât s-ar fi cuvenit poate, pot să înţeleg, din partea mass-media şi a mediului academic, a trebuit să ne concentrăm pe identificarea de soluţii pentru rezolvarea unei probleme care a apărut independent de voinţa Ministerului Educaţiei”, a spus Sorin Campeanu.

El sustine ca ordonanta a primit acordul a 13 universitati si ca exista chiar TREI doritori sa profite de renuntarea la titluri academice, in afara de premier.

„În condiţiile în care nu exista un cadru legal, se cerea un răspuns şi nu aveai niciun răspuns, a trebuit să identificăm soluţia. La momentul respectiv, dată fiind şi perioada scurtă de timp în care a trebuit să luăm această decizie, care decizie a fost bazată şi pe acordul Consiliul Naţional al Rectorilor, prin consultarea cu colegii care au o pregătire juridică a fost identificată această formă din perspectiva posibilităţii renunţării la un drept personal. Trebuie să vă spun că sunt şi alte solicitări de renunţare la un titlu ştiinţific. Sunt chiar trei”, a mai spus Campeanu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.