Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta, suspectat ca a inscenat scumpirile din hypermarketuri si supermarketuri

ponta nervos

Premierul Victor Ponta este suspectat ca a inscenat scupirile din supermarketuri si hypermarketuri cu ajutorul postului B1 TV, devenit din inamic - prieten.

Saptamana trecuta B1 TV lansa o adevarata campanie mediatica in care prezenta faptul ca preturile alimentelor au crescut chiar si cu 30% in magazine. Scopul acestor scumpiri ar fi fost ca odata cu scaderea TVA la alimente, scaderea preturilor asteptata la raft sa nu fie una reala.

Campania B1 TV a continuat cateva zile si a fost preluata de o parte a presei in ciuda faptului ca reprezentantii supermarket-urilor si ai hypermarket-urilor au explicat ca preturile nu au fost marite artificial ci ca o consecinta a evolutiei pietei sau a incheierii unor promotii. Mai mult decat atat, ei au semnalat ca anumite comparatii de preturi facute in ancheta B1 TV erau cel putin nepotrivite, un exemplu relevant fiind compararea pretului pentru 1kg de cartofi cu pretul pe un sac de 5kg de cartofi. Chiar seful Consiliului Concurentei a apreciat ca probele aduse in ancheta jurnalistilor au fost slabe si nu demonstreaza o tendinta a cresterii preturilor.

Cu toate astea campania a produs efecte vizibilie. Pe 28 aprilie Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor s-a reunit si i-a chemat pe reprezentantii supermarketurilor sa dea explicatii privind marirea preturilor la alimente. Acestia au reluat explicatiile din spatiul public si au explicat ca nu este vorba de o marire artificiala a preturilor.

O prezenta interesanta s-a remarcat in aceasta Comisie. Deputatul PSD Marin Anton a devenit membru al acesteia cu doar cateva zile inainte de aceasta intrunire. Acesta este considerat inamicul numarul unu al supermarketurilor si hypermarketurilor, fiind un sustinator al producatorilor autohtoni si a micilor intreprinzatori din domeniul alimentatiei. El a propus chiar un proiect de lege controversat prin care supermarketurile ar fi fost inchise la sfarsit de saptamana ca sa incurajeze cumparaturile din piete agro-alimentare.

Premierul Victor Ponta se urca pe valul scandalului

Ponta a reactionat la campania mediatica inceputa de B1 TV. Daca pana anul trecut nu gasea o vorba buna de spus despre acest post de televiziune, ba chiar il ataca uneori, de data aceasta premierul i-a felicitat pentru ancheta realizata. O zi mai tarziu in sedinta de Guvern i-a avertizat pe reprezentantii supermarketurilor si hypermarketurilor ca daca nu opereaza o scadere reala a preturilor dupa scaderea TVA la 9%, vor avea de platit taxe atat de mari incat ce castiga prin preturile mari sa piarda prin plata de noi taxe.

Ponta a cerut totusi ministrului Agriculturii, Consiliului Concurentei si Autoritatii pentru Protectia Consumatorului sa verifice daca sunt adevarate informatiile relatate de o parte a presei potrivit carora mai multe supermarketuri ar fi inceput sa majoreze preturile astfel incat reducerea TVA de la 24% la 9% sa nu conduca la o scadere reala a preturilor (trebuie remarcat ca in ce priveste Consiliul Concurentei nu e vorba de o relatie de subordonare fata de Guvern).

"Ceea ce face premierul in acest moment este sa gaseasca un tap ispasitor pentru eventualul esec al masurii de scadere a TVA de la 24% la 9% la alimente. Practica arata ca si in alte tari care au operat astfel de scaderi de taxe nu toata scaderea se vede in pretul final: uneori producatorii sau comerciantii retin o parte din beneficiu (fie pentru a investi in active, fie pentru a mari salarii, fie pentru a-si creste dividendele etc). Alegerea e perfect legala si tine de jocul pietei, pentru ca are si o doza de risc - clientii finali pot sanctiona comportamentul respectivei companii. Dar, repet: e perfect legal.

Premierul a imprumutat din arsenalul omologului Viktor Orban metoda biciului pe spinarea companiilor straine (citeste: daunatoare economiei nationale). Nu conteaza ca nu s-a intimplat inca - e ca in povestea cu drobul de sare - importanta e pregatirea pedepselor aspre pentru cei care nu se vor conforma dorintei guvernului.

Asa reia Victor Ponta tema nationalismului pe care si-a construit toata campania electorala din 2014, (n.r. transformand-o intr-o tema de nationalism ecomonic). (...) (n.r. Asta in contextul in care) un sondaj al CSCI, firma de casa a PSD. Potrivit acestui sondaj, aproape trei sferturi dintre români susțin că salariile mici sunt cauzate de faptul că angajații din România sunt exploatați de către companiile străine, tot trei sferturi din români afirmă că magazinele ar trebui să comercializeze produse românești chiar dacă ar avea un preț mai mare", se arata intr-o analiza realizata de Hotnews.ro.

Argumente care sustin aceasta teorie

Acesta strategie a premierului pare sa fie confirmata chiar de consultantul Dan Sultanescu care lucreaza pentru premier si PSD. El demonizeaza hypermarketurile exact 'pe sufletul' a celor trei sferturi dintre romani care  nu privesc cu ochi buni firmele straine.

"Putem insa sa cerem Statului sa declanseze o lupta dura cu noul inamic public – hypermarket-ul. Sa il controleze (si cu ANPC-ul, si cu Consiliul Concurentei, si cu ANAF, dar si cu alte instrumente, daca exista), sa ii atraga atentia ca, daca abuzeaza de pozitia sa dominanta de pe piata, Statul poate interveni pentru a-l taxa suplimentar... Lectia pe care romanii o primesc, in acest climat (in care devin si ei mai relaxati si mai tonici, dupa ani de batalii politice sterile) este ca parvenitismul, josnicia si specula nu sunt doar tare balcanice; comportamentul de acest tip ne este servit de la nivelul marilor investitori straini, care dau o lectie de capitalism balcanic celor care l-au proslavit atat de mult timp", a scris Sultanescu intr-un comentariu pentru Adevarul.

O alta confirmare pot fi si zvonurile ca Sorin Oancea, sef la B1 TV, ar urma sa preia conducerea TVR, in locul lui Stelian Tanase, un fel de premiere pentru sprijinul pe care, de la campania prezidentiala incoace, B1 TV i-l da premierului. Oancea sustine insa ca n-ar vrea sefia TVR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.