Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Popularii spanioli fac curăţenie. Un fost şef al FMI a fost exclus din partid

Partidul Popular spaniol, aflat la putere în aceasta tara, a anuntat luni ca i-a exclus din rândurile sale pe fostul sef al FMI Rodrigo Rato si pe toti ceilalti membri ai acestei formatiuni politice anchetati pentru ca ar fi abuzat de cartile de credit profesionale pentru cheltuieli personale, relateaza AFP.

Rodrigo Rato si circa 80 de personalitati din clasa conducatoare spaniola sunt acuzati de infractiune fata de dreptul societatilor pentru ca au cheltuit în total 15 milioane de euro în discoteci, safari-uri si obiecte de lux utilizând carduri bancare oculte emise de Caja Madrid si de Bankia, sustragându-se astfel fiscului.
Ex-patron al Fondului Monetar International (FMI), ministru al economiei si vicepremier al guvernului Aznar în cele doua mandate ale acestuia (1996-2004), Rodrigo Rato (65 de ani) ceruse o suspendare temporara a calitatii sale de membru al acestui partid conservator - în care era unul dintre membrii de baza - în perioada anchetei. El face parte dintre cei 13 suspecti membri ai Partidului Popular (PP).
'Comitetul drepturilor si garantiilor din Partidul Popular s-a reunit luni dupa-amiaza si i-a expulzat pe toti membrii implicati în scandalul cartilor de credit Bankia/Caja Madrid', declara partidul într-un comunicat.
Principala formatiune politica a opozitiei, Partidul socialist spaniol (PSOE), îsi exclusese deja imediat membrii implicati în acest dosar si criticase Partidul Popular pentru ca nu facuse la fel.
Acest scandal suscita indignarea într-o tara în care un sfert din populatia activa este în somaj. El afecteaza credibilitatea guvernului cu aproximativ un an înainte de alegerile generale.
Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 pâna în 2007. Din 2009, el prezideaza Caja Madrid, care a devenit Bankia în 2010, dupa fuziunea sa cu alte sase banci de economii.
Dar falimentul rasunator al bancii în 2012 a constrâns Spania sa ceara ajutor Uniunii Europene pentru sectorul sau financiar. Mii de clienti si-au pierdut economiile, iar cariera lui Rodrigo Rato a intrat în declin.
Rato, care ar fi cheltuit nejustificat 99.000 euro, a declarat în fata tribunalului la jumatatea lunii octombrie ca el considera utilizarea acestor carduri ca facând parte din remuneratia sa si ca sumele scoase erau deduse din salariul lui, potrivit unei surse judiciare.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.