Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Populistul Sadâr Japarov a fost învestit preşedinte al Kârgâzstanului

emirates-business.ae
Sadâr Japarov

Populistul Sadâr Japarov a fost învestit joi preşedinte al Kârgâzstanului după ce a câştigat alegerile din această ţară din Asia Centrală, zguduită în octombrie de o criză care l-a propulsat din închisoare până la poziţia de şef al statului, relatează AFP.

În vârstă de 52, Sadâr Japarov ispăşea o pedeapsă pentru luare de ostatici în momentul în care a fost eliberat de susţinătorii săi în contextul tulburărilor provocate de contestarea de către opoziţie a rezultatelor alegerilor legislative, marcate de suspiciuni de fraudă, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Elena Udrea: Și dacă o omoram pe Kovesi, tot aveam șanse ca DNA să ceară o pedeapsă mai mică

După demisia preşedintelui de atunci, acest fost deputat a primit comanda interimară a statului, după care a câştigat alegerile prezidenţiale de la 10 ianuarie cu aproape 80% din voturi.

La ceremonia de învestitură de joi, Sadâr Japarov a jurat să apere "integritatea poporului şi securitatea ţării" ţinând mâna pe Constituţie, care urmează să fie modificată în lunile următoare pentru consolidarea puterilor preşedintelui.

Câştigând alegerile prezidenţiale, Sadâr Japarov a promis "dictatura legii şi a justiţiei" în această ţară săracă din Asia Centrală, respingând în acelaşi timp temerile opozanţilor săi care afirmă că acest populist pregăteşte acum o represiune puternică.

Detractorii săi se tem că obiectivul lui Sadâr Japarov este să concentreze puterile în stilul liderilor autoritari din regiune, cum sunt cei din Kazahstan, Tadjikistan sau Uzbekistan.

Doi dintre adversarii săi la alegerile prezidenţiale au fost arestaţi de poliţie în această săptămână.

Primul, Abdil Seghizbaiev, era şeful serviciilor de securitate în timpul arestării lui Japarov în 2017 pentru luare de ostatici. El este acuzat de abuz de putere.

Al doilea, Kursan Assanov, s-a proclamat ministru de interne chiar în timpul aceleaşi crize politice care a dus la ieşirea lui Japarov din închisoare şi care l-a propulsat la conducerea statului. El a fost arestat pentru rolul jucat în capturarea clădirii ministerului de către protestatari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.