Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poroșenko promite un referendum rapid pe tema aderării la NATO și UE

Petro Poroşenko

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat vineri desfăşurarea "într-un viitor foarte apropiat" a unor referendumuri pe tema aderării Ucrainei la Uniunea Europeană şi la NATO, declarându-se convins că populaţia se va pronunţa în favoarea intrării în UE şi NATO, ceea ce ar duce la o degradare suplimentară a relaţiilor Kievului cu Moscova, transmite AFP, conform agerpres.ro

"Într-un viitor foarte apropiat, vor fi organizate în Ucraina referendumuri" privind aderarea la UE şi NATO, a declarat vineri Poroşenko, într-un discurs, fără să avanseze o dată concretă. "Sunt convins că poporul ucrainean îmi susţine iniţiativa", a dat el asigurări, promiţând un rezultat "net pozitiv" pentru referendumul de aderare la UE şi calificându-şi ţara drept "ferm angajată în procesul de integrare euroatlantică". 

Potrivit unui sondaj realizat la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie de trei institute ucrainene, 56% dintre ucraineni sunt favorabili aderării la UE, în timp ce 43% doresc ca ţara lor să adere la NATO, 33% se opun şi 13% nu se pronunţă. 

Ucraina şi-a exprimat intenţia de a adera la NATO după ce un guvern prooccidental a fost constituit în februarie 2014, după revoltele din piaţa Maidan, anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi declanşarea unui conflict în estul separatist. Înaintea acestor evenimente, doar 20% dintre ucraineni erau favorabili aderării ţării lor la NATO. 

Kievul a semnat un acord de asociere cu UE, facilitând îndeosebi schimburile comerciale şi obţinând un regim de scutire de viză pentru majoritatea ţărilor din UE. Acordul a intrat în vigoare la 1 septembrie. 

În ceea ce le priveşte, autorităţile ruse nu încetează să denunţe apropierea NATO de frontierele Rusiei şi nici nu văd cu ochi buni acordul de asociere dintre Kiev şi Bruxelles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.