Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Porosenko, setat pe razboi: Kievul se va bate pe fiecare bucatica de pamant

putin porosenko

Kievul se va bate pentru fiecare bucăţică de pământ ucrainean, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, subliniind că va face tot posibilul pentru a nu permite 'îngheţarea' conflictului din Donbas (estul ucrainean prorus), potrivit Interfax-Ukraina.

'În calitate de preşedinte şi de comandant suprem al armatei mă voi bate pentru fiecare bucăţică de pământ ucrainean şi voi face totul pentru a restabili integritatea teritorială a ţării şi suveranitatea Ucrainei - pentru început în Donbas, iar apoi în Crimeea', a afirmat Poroşenko, într-un discurs rostit sâmbătă la adunarea generală a Asociaţiei oraşelor din Ucraina.

Preşedintele Petro Poroşenko s-a arătat încrezător că reinstaurarea suveranităţii ucrainene asupra teritoriului ocupat temporar în regiunile Doneţk şi Lugansk se va produce chiar în decursul acestui an.

Citeste si: Catastrofă pe piaţa asigurărilor. O mare companie, în prag de colaps

'Obiectivul meu (...) este reinstalarea suveranităţii Ucrainei în Donbas în 2016', a punctat Poroşenko, anunţând că în următoarele două săptămâni Kievul va intenta mai multe procese Rusiei în instanţele internaţionale în legătură cu anexarea Crimeii, conform postului de televiziune 112.ua.

În plus, o delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) urmează să efectueze în timpul apropiat o vizită în Peninsula Crimeea pentru a verifica dacă sunt respectate drepturile omului, inclusiv ale etnicilor tătari, a indicat Petro Poroşenko.

La 20 ianuarie, preşedintele ucrainean a emis un decret privind crearea unei instituţii pentru eliberarea Crimeii. Kievul intenţionează să lanseze în 2016 o iniţiativă diplomatică vizând reinstaurarea suveranităţii ucrainene în peninsula Crimeea 'ocupată temporar'.

Ca reacţie la iniţiativa conducerii ucrainene 'de a crea un format pentru rezolvarea problemei Crimeii', purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat presei: 'Nu e rău să visezi!', a relatat agenţia de presă RIA Novosti.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a reiterat în acelaşi context că 'nu există niciun fel de problemă a Crimeii'.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după venirea la putere la Kiev a opoziţiei prooccidentale, în urma unor proteste fără precedent, care au fost reprimate cu violenţă de regimul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici. Acesta din urmă s-a refugiat în Rusia.

Moscova este acuzată de Kiev şi Occident că îi ajută cu arme şi trupe pe rebelii separatişti din Lugansk şi Doneţk, dar Rusia a respins constant aceste acuzaţii.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.