Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portugalia: Antonio Costa însărcinat cu formarea noului guvern

www.politicall.ro
Portugalia steag

Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, l-a desemnat din nou, marţi, pe socialistul Antonio Costa în funcţia de prim-ministru după victoria acestuia în alegerile parlamentare desfăşurate duminică şi l-a însărcinat cu formarea unui nou guvern, relatează AFP preluat de agerpres.

"Problema cea mai importantă este a stabilităţii" viitorului executiv, a declarat Antonio Costa la finalul unei întrevederi cu şeful statului.

"Este ce îşi doresc portughezii şi este foarte important pentru dezvoltarea ţării şi credibilitatea sa internaţională", a adăugat premierul ajuns la putere în 2015 cu ajutorul unei alianţe parlamentare cu stânga radicală.

Potrivit rezultatelor aproape definitive, Partidul Socialist (PS) a câştigat alegerile cu 33,65% din voturi şi cel puţin 106 mandate, faţă de 86 la precedentul scrutin, dar nu va dispune de majoritatea absolută în parlamentul unicameral cu 230 de locuri.

Antonio Costa, 58 de ani, va trebui să caute sprijin în cadrul unui parlament dominat în continuare de partidele de stânga.

Duminică seară, fostul primar al Lisabonei a afirmat că doreşte "să reînnoiască" aranjamentul în trei parafat în urmă cu patru ani cu Blocul de Stânga, care şi-a păstrat cei 19 aleşi, şi cu coaliţia comunişti-Verzi, care a a coborât la 12 locuri.

În acest nou raport de forţe, un singur aliat i-ar fi suficient pentru a ajunge la majoritate de 116 locuri.

Lidera Blocului de Stânga, Catarina Martins, şi-a reafirmat marţi disponibilitatea de "a negocia măsuri care să fie incluse în programul guvernului" şi care să aibă ca orizont cei patru ani de legislatură.

"De asemenea, PS poate forma un guvern minoritar pentru ca apoi să negocieze de la caz la caz, buget după buget", a adăugat ea.

La rândul său, Partidul Comunist a lăsat să se înţeleagă că ar prefera să analizeze propunerile socialiştilor "de la caz la caz".

Dacă nu obţine sprijinul oficial al niciunuia dintre cei doi foşti parteneri pentru a garanta stabilitatea guvernamentală, Antonio Costa ar putea să se mulţumească şi cu abţinerea restului stângii, pentru că grupul său parlamentar este mai important decât întreaga dreaptă.

"Este un factor de stabilitate important", a recunoscut Antonio Costa, confirmând în acelaşi timp că miercuri va demara discuţiile cu foştii săi parteneri, dar şi cu partidul animalist PAN, urcat de la unu la patru locuri, şi cu o mică formaţiune a stângii libertare intrate în parlament cu o deputată.

Rezultatele complete ale scrutinului vor fi cunoscute în următoarele zile, după atribuirea celor patru mandate desemnate de circumscripţiile din străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.