Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portugalia: Mii de bugetari au manifestat în stradă pentru a cere majorări salariale

portugalia

Mai multe mii de funcţionari aflaţi în grevă au defilat vineri pe străzile Lisabonei pentru a cere creşterea salariilor, precum şi generalizarea săptămânii de lucru de 35 de ore, una dintre promisiunile guvernului socialist, transmite AFP. 

Pompieri, profesori, agenţi municipali, angajaţi din domeniul sanitar au traversat capitala portugheză sub aversele de ploaie înainte de a se îndrepta spre Parlament, scandând "Destul cu îngheţarea salariilor, vrem majorări!". 

În cursul celor patru ani de austeritate pusă în aplicare de fostul executiv de dreapta în schimbul unui plan internaţional de ajutorare, "funcţionarii au pierdut 17,5% din venituri", a declarat Ana Avoila, şefa Frontului comun al sindicatelor funcţionarilor publici. 

Punând capăt tăierilor salariale pentru funcţionari, guvernul condus de Antonio Costa "nu a dat nimănui nimic, a restituit ce a fost furat", a insistat şefa acestei federaţii afiliate sindicatului CGTP, apropiat Partidului Comunist (PCP). 

După ce în 2014 au suportat reduceri salariale între 3,5% şi 10%, salariile de peste 1.500 de euro ale funcţionarilor au fost restabilite la nivelul lor anterior, o măsură considerată insuficientă de către sindicate care cer o revalorizare e 4%. 

În plus, sindicatele doresc pe lângă aplicarea săptămânii de lucru de 35 de ore - restabilită în iulie - pentru toţi salariaţii bugetari, inclusiv pentru salariaţii cu contracte de muncă pe perioadă determinată care au fost mereu excluşi. 

Serviciile publice, printre care şcolile şi centrele de sănătate, au avut vineri o activitate redusă din cauza grevei, a doua de la instalarea la putere în noiembrie 2015 a guvernului socialist, susţinut în Parlament de Blocul de Stânga şi Partidul Comunist. 

Manifestanţii şi-au dorit să exercite astfel presiuni asupra negocierilor în curs dintre guvern şi aliaţii săi din stânga radicală vizând amendarea proiectului de buget pe 2017, a cărui versiune definitivă urmează să fie adoptată la 29 noiembrie.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.