Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portugalia va simplifica procedurile pentru 'primirea şi integrarea' refugiaţilor ucraineni

Freepik.com
Portugalia steag

Portugalia va simplifica procedurile pentru "primirea şi integrarea" refugiaţilor ucraineni care fug din ţara lor din cauza invaziei ruse, a anunţat marţi guvernul de la Lisabona, potrivit AFP.

La sosirea în Portugalia, aceşti refugiaţi ar obţine o "autorizaţie specială", care le-ar permite să intre rapid şi în regulă, a explicat ministrul de Interne, Francisca Van Dunem, într-o conferinţă de presă la finalul unui consiliu de miniştri extraordinar.

Această regularizare le va oferi acces automat la un număr fiscal, la un număr de securitate socială, la serviciile de sănătate, la un ajutor pentru găsirea unei locuinţe şi la posibilitatea de a lucra.

Măsurile vor fi în vigoare pentru o perioadă iniţială de un an, însă ele vor putea fi prelungite.

A fost lansat un site pentru a-i ajuta pe refugiaţi să caute un loc de muncă, iar acesta numără deja peste 2.000 de anunţuri în sectoare precum transport, turism sau construcţii, potrivit Agerpres.ro.

Ei vor putea beneficia "de o integrare globală şi transversală peste tot în ţară", a subliniat ministrul Muncii, Ana Mendes Godinho.

Numărul refugiaţilor care ar putea ajunge în Portugalia va fi stabilit în cadru european, însă această ţară "are capacitatea de a-şi adapta răspunsul" la situaţie, a spus purtătoarea de cuvânt a guvernului, Mariana Vieira da Silva.

"Cunoaştem bine comunitatea ucraineană, ceea ce va contribui cu siguranţă la buna lor integrare", a reamintit luni seară ministrul Afacerilor Externe, Augusto Santos Silva, la sosirea la Lisabona a primului zbor de repatriere cu 38 de portughezi şi portughezo-ucraineni.

Aproximativ 29.000 de ucraineni locuiesc în prezent în Portugalia.

Guvernul portughez a anunţat de asemenea trimiterea unui ajutor militar în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Portugaliei, într-o discuţie telefonică avută duminică cu omologul său Marcelo Rebelo de Sousa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.