Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Porumbul din Ucraina, distrus în urma unei anchete în Ungaria

porumb OMG

Mai multe cazuri de contaminare cu toxine și OMG-uri au fost depistate în urma testării cerealelor care au sosit în Ungaria din Ucraina. Comercializarea a peste 29 de tone de porumb au fost restricționate, respectiv s-a dispus distrugerea acestuia de către experții în siguranța lanțului alimentar, a declarat Ministerul ungar al Agriculturii, notează Infostart.hu, potrivit Rador.

 

Potrivit comunicatului, ministrul ungar al agriculturii a ordonat în februarie controale stricte ale calității și siguranței lanțului alimentar pentru cerealele care intră în Ungaria din Ucraina. Inspecția, coordonată de Oficiul Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih), acoperă întregul teritoriu al Ungariei.

Experții au efectuat teste de OMG, reziduuri de pesticide și toxine pe probe prelevate din loturile găsite în depozitele de cereale, și au verificat condițiile de depozitare, eventuala prezenţă a dăunătorilor în depozite și trasabilității. Controalele au vizat nu numai produsele de cereale neprelucrate, ci și făina de grâu de origine ucraineană care intră în Ungaria, suspectată, de asemenea, în ceea ce priveşte calitatea. Pentru această gamă de produse verificările au vizat conținutul de cenușă, raportat la substanța uscată, conţinutul de cenuşă umedă, grupul valoric al industriei de panificație, conținutul de pesticide și teste radiologice, a precizat Ministerul Agriculturii din Ungaria.

În timpul verificărilor, care au durat câteva săptămâni, experții au găsit porumb contaminat cu micotoxine în trei cazuri, iar trei probe au arătat rezultate pozitive în urma testului OMG. În plus, în două cazuri a fost detectată o contaminare cu soia. Potrivit Ministerului Agriculturii din Ungaria, peste 29 de tone de porumb de origine ucraineană, contaminat cu semințe de porumb decojite, au fost găsite în timpul unui control la fața locului, în județul Békés. Pentru acest lot au dispus restricţii de comercializare, resepectiv distrugerea acestuia.

Autoritățile se asigură că toate cerealele care intră pe piața ungară respectă toate normele de siguranță a lanțului alimentar și sunt supuse unor controale stricte. Totodată, autoritățile au subliniat că întreprinderile ungare care utilizează cereale ucrainene au responsabilitatea directă de a utiliza numai cereale care respectă normele UE și naționale. Această responsabilitate juridică de bază este, de asemenea, investigată de Autoritatea pentru siguranța lanțului alimentar. Cerealele contaminate nu au ajuns și nu pot ajunge la consumatorii ungari. Ministerul Agriculturii din Ungaria se angajează să pună alimente sigure pe mesele familiilor ungare, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.